Zejména v plzeňských čtvrtích s rodinnými domky letos výrazně ubylo popelnic na bioodpad. „Zmizely dobře z poloviny Slovan, kde na ně byli lidé zvyklí,“ stěžoval si například Petr Vaněk. Ale i ostatní. Jan Novotný poukazuje na Zábělou. „Býval tu velký kontejner na bioodpad, ale zmizel. Ptal jsem se proč a bylo mi řečeno, že nebyl využíván. Ví se to prý z průzkumu, který mi ale nechtěli ukázat. Až když se nás ozvalo víc, přivezli asi desetkrát menší hnědý kontejner. Je stále přeplněný, větve a další věci z něj padají do silnice,“ říká Jan Novotný. Lidé navíc začali bioodpad pálit, aby se ho zbavili. „Pak je tu smrad půl dne,“ dodává muž.

Ředitel Čisté Plzně Otakar Horák připouští, že kontejnerů na bioodpad ubylo. „Ale ne drasticky. Když to přepočítáme, ubylo jich 31. Jinak byly jen přemístěny podle potřeby,“ řekl Horák.

Ilustrační foto
Cizinců na práci v kraji dál přibývá

K omezení společnost přistoupila, když se opakovaně stávalo, že si hnědou nádobu někdo odvezl domů a na místo ji vrátil až napěchovanou trávou a obvykle prasklou a zničenou. Při odkládání navíc lidé sice házejí do hnědých nádob zbytky, ale často v igelitových taškách. „Proto jsme raději navýšili svoz velkoobjemových kontejnerů na bioodpad na konkrétní místo a den,“ vysvětlil Horák. Tato služba je s obsluhou, která převezme to, co do nich patří. Další možností jsou sběrné dvory.

Čistá Plzeň zavedla od března i možnost nechat si k domku přistavit hnědou 240litrovou popelnici na bioodpad a nechat si ji vyvézt za 80 Kč, když je plná.

„Není stanovena žádná pravidelnost vyvážení. Je plná, zavoláte, vyvezou ji,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Jan Novotný je ale přesvědčen, že to fungovat nebude. „Lidi platí daň z nemovitosti a myslím, že jsou přesvědčeni, že by to mělo obsáhnout i možnost vysypat bioodpad. Mimochodem u nás je ta daň pomalu stejně vysoká jako v centru města,“ dodal Novotný.

Ilustrační foto.
Čistá Plzeň přidává hnědé nádoby a kontejnery na bioodpad