Martinu Šaškovi z Plzně se splnily všechny tři body. Začátkem září totiž natáčel v Kladrubech pohádku Zdeňka a Jana Svěrákových Tři bratři. A při tom se potkal například s Marií Rottrovou, Petrou Černockou, Zuzkou Norisovou, Davidem Matáskem nebo Jiřím Lábusem.

„Je to velká zkušenost," říká Plzeňan, který se už dvacet let věnuje historickému šermu a herectví ho lákalo vždycky. „Asi jsem ale nebyl dost důrazný, abych za tím opravdu šel," dodal.

Ovšem Martin není z Plzně sám, kdo se natáčení účastnil. Na konkurz dorazilo asi šest set lidí, mezi nimi i deset členů pionýrského volnočasového klubu Avalon. Ten se zabývá historickým šermem a Martin Šašek jej vede.

Právě při jejich vystoupeních je hraní a vůbec divadlo důležité. „Vybrali nás pět. Zastoupení jsme pak měli mezi vesničany, trubači i šlechtou," říká Šašek, který si střihl roli prvního vesničana. Jak ale dodává, jde o menší roli, než se zdá. „V podstatě jsme všichni hráli lidi z davu, křoví." Jeden z Avaloňanů – Michal Vítek – kvůli natáčení dokonce přišel o vlasy. S vlasy jen na ramena se prý víc hodí na šlechtice, takže mu je kadeřnice o víc než deset centimetrů zkrátila.

A jak takové natáčení probíhá? Na plac komparzisty z Plzně doveze brzy ráno autobus, potom rovnou do kostymérny pro oblečení, do maskérny a jde se točit. „Tak hladce to ale nejde. Každou scénu je třeba nazkoušet. Několikrát po částech, potom párkrát v celku nanečisto a pak třeba i pětkrát naostro," popisuje Martin, který v občanském životě pracuje jako sanitář v nemocnici.

A mezi scénami čekání. Toho si všichni užili dost – a zejména děti mají často dlouhou chvíli. „Dováděly, hrály na honěnou nebo metaly kotrmelce, což u kostymérek vyvolávalo zděšení. Okřikly je, aby dávaly na oblečení pozor, ale za pět minut to bylo stejné. Ale braly to s nadhledem," směje se šermíř.

Při samotném natáčení ho překvapila preciznost režiséra Jana Svěráka, ale hlavně vstřícnost všech ´velkých´ herců a hereček. „Třeba David Matásek, který vypadá dost nepřístupně, je ohromně milý. Nikoho neodmítl, s každým prohodil pár slov a ochotně se vyfotil. Dokonce kvůli tomu nejednou přišel o pauzu na kafe a cigárko," podotýká Martin Šašek. A podobně se podle něj ke komparzistům chovali i ostatní. Příjemným překvapením pak byla i přítomnost dvou herců z Divadla Járy Cimrmana – Petra Bruknera a Bořivoje Pence.

Martin Šašek už má s natáčením zkušenosti z dřívějška. S pionýry natočil několik amatérských spotů, ale spolupracoval i se Stanislavem Motlem při točení pořadu o záhadě hradu Houska.

Hromadný výlet 
na premiéru

Hudební pohádka Tři bratři, v níž si zahrají Vojta Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula, vznikla podle scénáře Zdeňka Svěráka. Jde o filmovou verzi jeho minioper pro děti, které napsal s Jaroslavem Uhlířem. Premiéru by měla mít v květnu příštího roku.

Mají vůbec diváci šanci Martina Šaška a jeho pionýrské přátele ve filmu zahlédnout? „Věřím, že bychom měli být vidět – nejen ruka nebo rameno zezadu, ale zpředu a možná i v detailu. Tedy, pokud nás nevystřihnou," upozorňuje Šašek.

S ostatními členy volnočasového klubu Avalon a dalšími lidmi z Plzně, kteří se natáčení zúčastnili, už se dokonce domluvili, že všichni společně vyrazí na Tři bratry do kina.