Bikesharing neboli půjčování jízdních kol přímo v ulicích města má v Plzni velký úspěch. Organizátoři hlásí bezmála 1200 zaregistrovaných uživatelů. Letošní sezona půjčování kol sice za měsíc skončí, na příští rok se však chystají další novinky.

„Během letošní sezony jsme evidovali v průměru 82 výpůjček denně," říká pyšně Petr Pelcl z iniciativy KolemPlzne.cz. „Letos máme větší počet jízdních kol a třikrát více registrovaných uživatelů než loni," doplnil Pelcl. V loňském roce bylo 
k dispozici 46 bicyklů, letos už 84. „V současné době jich máme 71, protože 13 jich bylo zničeno nebo odcizeno," upozorňuje na jeden z velkých problémů iniciátor projektu.

Jízda do práce nebo do školy

Lidé si jízdní kola půjčují zejména na krátkodobé cesty. Využívají je při cestě do práce, do školy nebo třeba do hospody. „Je vidět, že ráno se bicykly sjíždějí do centra a odpoledne se rozjíždějí do různých městských čtvrtí. Podobné přesuny zaznamenáváme i ve večerních, někdy dokonce nočních hodinách," potvrzuje organizátor.

Na kole se do svého zaměstnání dopravuje i šestadvacetiletý Ondřej ze Slovan. „Mnohdy je to rychlejší než jakákoliv jiná doprava, a navíc dělám něco pro sebe," svěřuje se mladík.

Zimní přestávka

Jízdní kola si v ulicích města Plzně můžete vypůjčit do konce listopadu, poté budou na několik měsíců zazimována. A na co se můžete těšit v příštím roce?

„Za prvé bychom chtěli, aby bylo v ulicích k dispozici ještě více kol, a to minimálně sto," odhaduje Pelcl.

Dalším vylepšením by měla být mobilní aplikace, kterou chce iniciativa v příštím roce spustit. „Tu si bude moci každý do svého mobilního telefonu zdarma stáhnout," doplňuje organizátor. V současné době jsou v provozu pouze webové stránky, které jsou však dostupné i ve smartphonech. Chystá se však ještě jedno vylepšení.

„Chceme v ulicích města Plzně zavést virtuální stojany. Dvěma stovkám nejaktivnějším uživatelům rozdáme samolepky s kódy, které nalepí na místa, kde nejčastěji jízdní kola parkují," vysvětluje Pelcl. Novinka zjednoduší proces půjčování a vracení kol.

Další sezona bikesharingu by měla začít v polovině března, pokud to však dovolí počasí.