„Přispělo 139 lidí, a to nejen z Plzně," potvrdil Martin Marek z přípravného výboru pro referendum s tím, že celkové náklady na sepsání a podání žaloby byly doposud 29 075 Kč. „Tak velkou částku jsme nemohli sami věnovat z vlastních prostředků. Během několika dnů jsme obdrželi příspěvky ve výši 45 728 tisíc korun, tedy ještě o téměř 17 tisíc více, než bylo na žalobu potřeba," uvedl další z členů výboru Petr Vaněk. Peníze, které získali aktivisté navíc, chtějí použít na kampaň před samotným referendem.

Přípravný výbor podal žalobu 8. října u krajského soudu. O termínu lidového hlasování, které v polovině září zastupitelé Plzně odmítli, rozhodne soud do 5. listopadu. Konání referenda podpořilo podpisy téměř 20 000 Plzeňanů. Aktivisté navrhli, aby se hlasování konalo s prezidentskými volbami, tedy 11. a 12. ledna. Podle nich by to zajistilo větší účast v referendu, na nějž musí přijít nejméně 35 procent voličů z Plzně.

Žaloba, tedy návrh na vyhlášení místního referenda, má 17 stran a téměř 40 stran příloh. Kdyby soud nedal aktivistům za pravdu, podali by kasační stížnost. Stejně tak se může bránit město, když soud referendum vyhlásí. Stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu ale nemá odkladný účinek ani termín projednání.

„Hlavním argumentem žaloby je, že zastupitelé 17. září o našem návrhu vůbec nerozhodli. Zákon říká, že musí buď rozhodnout o vyhlášení, nebo o nevyhlášení, a oni neudělali ani jedno," uvedl Marek.

Žalobu připravila pro aktivisty brněnská advokátní kancelář Šikola a partneři.

Zastupitelé města Plzně referendum odmítli hlavně kvůli tomu, že se obávali miliardových nároků investorů a majitelů pozemků za ušlé investice a zisky.

Investorem plzeňského Corsa za 2,5 miliardy korun je společnost Amádeus. Ta podala žádost o územní rozhodnutí 6. srpna.

Co lidé zaplatili

• 19 875 Kč žaloba + přípis, část nákladů se může vrátit, ale soud většinou náhradu ani části nákladů nepřiznává
• 7200 Kč právní posudek 
na hlasovatelnost otázek (je součástí žaloby)
• 2000 Kč soudní kolek (v případě výhry aktivistů u soudu jej získají zpět)