Je to dobrá zpráva ze zvířecího útulku v Plzni: počty odchycených psů se snižují a lidé se méně než dřív zbavují nechtěných pejsků. Potvrdil to šéf útulku Martin Kuna. „Mnohem více než odložených psů je ztracených, které se ale dají díky čipování identifikovat a strážníci je mohou rovnou předat majitelům," prohlásil Kuna.

Radnice teď hledá nového provozovatele zvířecího útulku v Plzni na Borských polích. Dosud ho spravuje Spolek pro ochranu zvířat v Plzni (dříve Liga na ochranu zvířat). Ale smlouva koncem roku doběhne a je třeba v předstihu vybrat nového správce. Teoreticky by to mohl být některý z veterinářů, Spolek na ochranu zvířat se ale bude znovu hlásit. „Máme více 25letou praxi," připomněl Kuna.

Podle šéfky magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodové je cílem to, aby se o psy i kočky staral jediný provozovatel útulku. „Roční náklady na psy jsou 6,5 milionu korun, na kočky milion," uvedla Svobodová.

Nacházejí se tam však nejen opuštění či ztracení psi a kočky, ale spektrum je pestřejší. „Jde o exotické ptactvo, králíky, řešili jsme už chameleona, morčata, kozu, ovci, koně na Křimické ulici nebo plazícího se hada v tramvajovém pásu," vypočítává Svobodová.

Exotická zvířata se vozí do zoo, zbytek do Záchranné stanice živočichů v Plzni a hledá se jejich majitel. Pro hospodářská zvířata je domluven tzv. depozit v některém hospodářství na Plzeňsku.