Plzeňany, kteří mají radost z každé ušetřené koruny, potěší příchod příštího měsíce. Městští radní totiž včera schválili změnu vodného a stočného a voda od 1. září zlevní.

Vodné i stočné zlevní o 3,15 koruny bez DPH na celkovou částku 74,9 koruny. Pro průměrnou čtyřčlennou plzeňskou rodinu, která spotřebuje kolem 140 kubíků vody ročně, to bude znamenat úsporu necelou pětistovku bez DPH.

Nový návrh cen radě předložila Vodárna Plzeň. Co vodné a stočné tak zlevnilo, popsal technický náměstek primátora Pavel Šindelář: „Může za to mimo jiné i její vyšší spotřeba. Bavíme se ale o několika promile, nebylo to ani jedno procento."
Šindelář dodal, že v lednu až květnu letošního roku se také stabilizovala spotřeba pitné vody i vypuštěných odpadních vod.

Pro obyvatele západočeské metropole znamená zlevnění první výraznější úsporu od roku 2013. V roce 2010 platili za kubický metr vody bez DPH ještě 46,39 koruny, pak přišla tři skoková zdražení, která si vyžádala investice do vodohospodářské sítě. V roce 2013 už voda stála 76,43, 
v roce 2014 77,77 koruny.

Město může pokračovat 
s výměnou olověných rozvodů

Radní města Plzně se kromě jejího chystaného zlevnění zabývali pitnou vodou ještě jednou. Rada totiž schválila přijetí dotace od ministerstva místního rozvoje, díky níž může město v dalších dvou bytových domech vyměnit olověné rozvody vody za nové a snížit tak obsah olova ve vodě.

Rekonstrukce se dočkají obyvatelé jedenácti bytů na adresách Petákova 7 a Petákova 9. „Výměnou olověných rozvodů se zabýváme už téměř deset let a jsme rádi, že v ní můžeme pokračovat," konstatoval ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Město podle něj dosud zrekonstruovalo rozvody v patnácti bytových domech, na což od státu získalo zhruba 2,77 milionu korun, které z vlastního rozpočtu doplnilo částkou 5,77 milionu.

Na práce v Petákově ulici Plzeň od ministerstva získá 220 tisíc korun, což je také nejvyšší částka, jakou získat mohla. „Dotace ze státního rozpočtu je poskytována na celý dům ve výši maximálně 20 tisíc korun na jeden byt, maximálně však do výše skutečně vynaložených nákladů na opravu – na výměnu olověných rozvodů za zdravotně nezávadné," vysvětlil Kotas.