Do Plzně opět dorazili američtí a belgičtí veteráni. Setkání s nimi v pátek večer na radnici přineslo několik velmi emotivních i vtipných momentů. Příslušník 2. pěší divize, který přišel do Plzně se svojí rotou 7. května 1945 Earl Ingram vyvracel během besedy jeden mýtus za druhým.

Třeba ten o potopené lodi s vojáky této divize: „Já sám jsem důkazem, že se nic takového nestalo," řekl a zauvažoval: „Slyšel jsem, že takovou zprávu rozšířil někdo, kdo chtěl, aby Plzeňané měli pocit, že už se vojáci, se kterými měli kontakty, nemohou vrátit.." „Anebo to mohl být někdo s divize, kdo tu zanechal děvče, za kterým se nechtěl vracet," žertoval veterán.

Veteráni tradičně jeli i na historických vozidlech v sobotu večer po Klatovské třídě v konvoji svobody. Na jednom z džípů seděl i vnuk generála George S. Pattona George Patton Waters, který zdravil přihlížející.

Slavnosti nabídly mimo pietních aktů u všech památníků po Plzni i bohatý doprovodný a kulturní program. Návštěvníci mohli obdivovat vojenskou techniku, výstroj i dobové předměty v několika vojenských kempech. V Proluce u Křižíkových sadů vyrostla dobová ulice i s pódiem. V ulici bylo sehráno několik historických scének. Na programu byla i dobová módní přehlídka a tancovačka.

Na několika místech probíhaly koncerty. Tradičně se představil Jan Vyčítal, autor legendárního hitu „Tenkrát ve čtyřicátom pátom", Míša Leicht a zahráli i „skotští" dudáci The Rebel Pipers v dobových skotských uniformách.

K oslavám tradičně patří i fotografování kluků v přilbách a jejich prosby o zakoupení vojenského suvenýru. „Na podzim budu mít svátek," argumentoval jeden takový u stánku pod Obchodním domem Plaza.

Vydařilo se i počasí. Pršet začalo až v sobotu večer po dojezdu konvoje svobody.

Plzeň zkrátka osvobození oslavovat umí. A to ještě budou oslavy v menším měřítku pokračovat 7. a 8. května.