Pokud viktoriáni Hapoel zdolají, zahrají si s velkou pravděpodobností už podruhé za sebou evropské poháry i na jaře a fanoušci budou moci kromě Atlétika Madrid vyhlížet i další atraktivní soupeře.

Pohárové utkání bude sledovat nejen zaplněný stadion domácích příznivců, za svým týmem se do Plzně překvapivě vydaly i stovky izraelských fanoušků. „ I s VIP hosty přijede 300 až 350 lidí, v sektoru hostů by se ale podle našich informací mělo nacházet 200 až 250 fanoušků Hapoelu Tel Aviv," sdělil tiskový mluvčí FC Viktoria Pavel Pillár.

Diváci by se tak při zápase mohli ze strany příznivců izraelského klubu dočkat i originální choreografie. Hapoel je levicová a dělnická tělovýchovná organizace, což naznačuje i postava se srpem a kladivem v rudém znaku klubu. Ne nadarmo se týmu v Izraeli přezdívá Dělníci nebo Rudí démoni. I proto není nic neobvyklého, když fanoušci týmu v červených dresech vyvěšují při utkání portrét kubánského revolucionáře Che Guevary nebo marxistické heslo: „Proletáři všech zemí, spojte se!" Jedna skupina fanoušků se označuje jako „Rudá milice".

Izraelcům je chladno

Výprava Hapoelu dorazila do Plzně už ve středu. Kolem jejího pobývání ve městě byly z bezpečnostních důvodů dělány tajnosti. A to nejen kvůli atentátu na izraelské sportovce v roce 1972 na olympijských hrách v Mnichově (tehdy tam zahynuli i zápasníci právě z Hapoelu Tel Aviv), ale i kvůli nedávnému útoku teroristů na izraelské turisty v Bulharsku. „Doprovází nás policejní eskorta. Za to, jak se tu o nás starají, jsme velmi vděční a děkujeme za to," řekl tiskový mluvčí Hapoelu Rotem Grossman.

Fotbalisty izraelského klubu v Čechách překvapilo hlavně nevlídné počasí. „Víte, v Tel Avivu je teď 31 stupňů Celsia, takže je tu pro nás dost chladno. Nejsme na to zvyklí a to dává výhodu Viktorii Plzeň. Ale jako profesionálové si na to musíme zvyknout, a i proto jsme měli výběh a trénink. Ale je to samozřejmě nevýhoda," řekl Grossman.

Sportovci z Izraele se na svých cestách do zahraničí musí vyrovnat mimo bezpečnost a počasí ještě s otázkou stravování. Hapoel si přivezl dva vlastní kuchaře. „Jsou s námi každý zápas. Nejde ani tak o bezpečnost, jako spíše o to, aby jídlo bylo košer," vysvětluje Rotem Grossman.

Košer znamená, že je jídlo rituálně čisté pro věřícího žida. Absolutně zapovězené je třeba vepřové maso, ale pravidla toho, co je košer, určují, co všechno je akceptovatelné od ryb přes drůbež až po stanovení pravidel porážky a v ortodoxní komunitě i na použité konzervanty.

„Sice jíme boloňské špagety, ale s hovězím masem," vysvětluje Grossman. Fotbalisté mají jídelníček navíc přizpůsobený tomu, že jsou vrcholovými sportovci.

Na návštěvu synagogy nezbyl čas

Hapoel si pochvaluje přijetí v Čechách. „Máme dobré vztahy s Viktorií, považujeme je za přátele," říká Grossman. Výprava měla v plánu navštívit i synagogu, ale fotbalisté na prohlídku nakonec neměli čas a management narazil na zavřené dveře.

Ve čřvrtek půjde přátelství stranou. Viktoria chce navýšit pětibodový náskok před pronásledovateli ve skupině a špatná pro další vývoj by nebyla ani remíza. Hapoel naopak přiblíží k jarním kolům Evropské ligy pouze výhra. Snad červenomodrá vlna Rudé démony nepustí ke slovu.