Druhé kolo prezidentských voleb přilákalo k urnám méně voličů. K volbám dorazilo zhruba o 3,5 procenta lidí méně než před dvěma týdny v prvním kole. V okrese Plzeň – město dosáhla volební účast 58,7 procent.

Zajímavostí voleb bylo vítězství Miloše Zemana v Plzni – Křimicích, kde byl souboj mezi oběma prezidentskými kandidáty nejvyrovnanější. Expremiér Schwarzenberga porazil o jeden hlas. Pozoruhodné je to s ohledem na fakt, že v Křimicích bydlí poslanec za TOP 09 Jaroslav Lobkowicz.

„Voliči Dienstbiera a Franze se přiklonili k Zemanovi," hledal příčiny těsné porážky Lobkowicz.

Politik soudí, že k vítězství Zemana nejspíš přispěla i nižší volební účast ve druhém kole. „Je možné, že křimičtí tráví volno na horách a volili tam," řekl.

Podle Lobkowicze Schwarzenberg porážku předpovídal. „Hovořil jsem s ním před týdnem a tipoval to na 45:55 ve svůj neprospěch. Nešlo o poraženeckou náladu, ale bral jak to je. Hodně ztrácel na Moravě a hlavně na Ostravsku," prozradil Lobkowicz.

V jiném městském obvodu Zeman ministra zahraničí neporazil. S největším náskokem převálcoval Schwarzenberg Zemana na Slovanech, kde knížete volilo 57,28 procent lidí. Pokud jde o menší městské obvody, tak nejvíce Schwarzenberg dominoval v Černicích. Zemana tu porazil o 203 hlasů, lístek s ministrovým jménem do urny vhodilo 63,4 % obyvatel.

Rozsáhlé volební zpravodajství, komentáře a statistiku najdete v tištěném vydání pondělního Plzeňského deníku.