Čepovaná dvanáctka Plzeňského Prazdroje za 68 korun, desítka Gambrinus za 51 korun. S takovými cenami přivítali své zákazníky po Novém roce v plzeňské restauraci Wallis nedaleko centra města. Důvodem zdražení piva tady byla, stejně jako ve většině dalších provozů, změna sazby DPH. Do konce minulého roku spadalo čepované pivo do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, nyní je to nově 21 procent.

Zdroj: Deník/Pavel Bouda

„Zdražili jsme už podruhé za necelý půlrok. Tentokrát kvůli vyšší dani. Dvanáctka šla nahoru o 8 korun a desítka o 6 korun a pivaři samozřejmě brblají. Když si tu byli zvyklí dávat šest nebo sedm dvanáctek, tak to pochopitelně pocítí. Ale máme otevřeno pár dní, tak je zatím brzy hodnotit, jak se to projeví na návštěvnosti nebo spotřebě,“ říká číšník z restaurace Wallis Jiří Kaňák.

Ve vyhlášené plzeňské pivnici Na Parkánu v centru města cenu piva neměnili. Ta se za půllitr klasického i nefiltrovaného Plzeňského Prazdroje ustálila už na podzim na ceně 65 korun.

Cena piva v českých hospodách a restauracích roste. Někde za plzeň zákazníci dají skoro 80 korun. Jak je to ve vašem kraji? Podívejte se v článku.
Drahé pivo? Ceny plzně letí k 80 korunám. Může za to DPH, shodují se hostinští

„Náklady i DPH sice šly nahoru, ale zůstaneme na 65 korunách. Rádi bychom tuto cenu udrželi minimálně do jara, podle toho jaká bude ekonomická situace. Zdražili jsme už na podzim z důvodu narůstajících nákladů na energie a pro ty, kteří si u nás dávají průměrně i 10 piv, to byl citelný zásah do jejich peněženek, ale žádný úbytek nebo pokles návštěvnosti jsme nezaznamenali,“ říká Josef Halbhuber, provozní pivnice Na Parkánu.

Jiná situace je ve venkovských hospodách, které mají obecně nižší návštěvnost a spoléhají obvykle na větší tržby v letních měsících, kdy jejich klientelu tvoří kromě štamgastů hlavně chataři, chalupáři a turisté.

„Hospoda není jen místo, kde se najíte nebo si dáte pivo, ale plní také společenskou funkci. Jde více než kdy jindy o zákaznický zážitek. Když ho v hospodě nenajdete, hospodský bojuje o přežití,“ vysvětluje Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

To si dobře uvědomuje Miroslav Kozák, který provozuje hostinec U žáby v Chrástu u Plzně už dvaatřicet let.

„V Plzni se bude pít pivo i za sedmdesát korun, ale my jsme venkovská hospoda závislá na štamgastech. Ale samozřejmě jsme pivo kvůli vyšší dani zdražit také trochu museli. Desítka Gambrinus je teď dražší o 2 koruny a stojí 40 korun a dvanáctku Plzeňského Prazdroje jsme zdražili z 52 na 55 korun. Ale většinou se tu pije desítka. Snažíme se dělat pro naši stálou klientelu různé akce a tematické večírky na přání, abychom si štamgasty udrželi,“ vysvětluje Kozák. „A přes léto, kdy jsou tu chataři a spousta turistů a cyklistů, děláme další akce. Udíme třeba makrely nebo grilujeme,“ doplňuje ho provozní Lucie Zelenková.

Plzeňské pivo. Ilustrační foto
Konec. Kvůli vyšší DPH na točené pivo zvažuje řada hospodských zavření podniku

Vysoké ceny piva jako v centru města si nemohou dovolit kromě venkovských hospod ani zařízení v okrajových částech Plzně.

„Oproti hospodám ve městě jsme v minulosti drželi cenu piva hodně dole, takže teď v souvislosti s vyšší DPH jsme mohli zdražit a zůstat na rozumné ceně. Dvanáctka je o šest korun dražší a stojí nyní 60 korun a u desítky se cena zvedla o čtyři koruny na nynějších 40 korun. A v letošním roce už další zdražování nechystáme,“ slibuje provozní restaurace Saloon v plzeňské čtvrti Doubravka. „Myslím, že tohle zdražení piva návštěvnost ani jeho spotřebu neovlivní. Ceny se zvedají všude a kvůli pětikoruně navíc by si Češi pivo přece neodpustili,“ dodává s úsměvem provozní Tereza.