Neuspěl ani variantní návrh, aby rada do červnového jednání zastupitelstva připravila podklady pro další rozhodování o referendu. Zastupitelé rovněž zamítli návrh hnutí Změna pro Plzeň, které nasbíralo kolem tisícovky podpisů lidí požadujících vyhlášku s nulovou tolerancí k veškerému hazardu.

Mnohahodinová debata tak nakonec přinesla jen novelizaci dosavadní vyhlášky regulující hazard. Po poslední úpravě vyhlášky z loňského září klesl počet míst, kde se provozují loterie či sázkové hry, z dřívějších 220 na 130. Zastupitelé vyhlášku novelizovali a ze seznamu míst povolených pro hazard jich 13 vyškrtli. Při kontrolách na těchto adresách už buď žádná herní zařízení nebyla, nebo jejich provozovatelé nedodrželi další podmínky vyhlášky. Na seznam naopak zastupitelé vrátili čtyři adresy, kde jsou v centru města kasina. Většina zastupitelů se shodla na tom, že kasina představují menší nebezpečí než herny s automaty.

Referendum se mělo podle návrhu TOP 09 konat současně s podzimními obecními volbami. Kvůli dodržení zákonných postupů a termínů o referendu by zastupitelé museli vyhlásit referendum k datu 1. srpna s tím, že hlasování by se pak uskutečnilo během zákonné lhůty 90 dnů od vyhlášení, tedy současně s obecními volbami. Objevil se i protinávrh opoziční strany Občané.cz, aby se referendum uskutečnilo souběžně s volbami do Evropského parlamentu. K této myšlence se částečně přiklonila i koalice ČSSD a ODS. Naopak TOP 09 či Martin Marek z hnutí Změna pro Plzeň tvrdili, že referendum konané s evropskými volbami, by bylo předem odsouzeno k neúspěchu. Tyto volby mívají jen malou účast, nedostatečnou pro referendum.

Termín konání referenda s evropskými volbami nedoporučili ani magistrátní úředníci. Varovali, že nemohou zaručit v tak krátké době přípravu. Velmi problematické by podle vedoucího odboru správních činností magistrátu Romana Matouška bylo například zajištění nejméně 756 členů volebních komisí a obstarání volebních místností.

TOP 09 v Plzni trvale proti hazardu bojuje. "Třebaže se nám podařilo již v roce 2010 o tématu rozproudit diskusi, není v našem městě hazard efektivně regulován," řekl předseda TOP 09 v Plzni Ondřej Ženíšek.

Plzeň dostane ročně na výnosu z hazardu přes 100 milionů korun, které se rozdělují mezi obvody podle počtu herních zařízení.

"Přestože nebylo přijato usnesení, které se týkalo záležitosti referenda, já jsem vnímal poměrně silný zájem klubů koaličních i opozičních se tímto tématem zabývat," uzavřel několikahodinovou debatu primátor Martin Baxa (ODS). Radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) se proto bude na jeho výzvu situací kolem referenda o hazardu ještě zabývat.