Rodačka z Pardubic se tu v roce 1991 coby devatenáctiletá stala nejmladší Carmen v historii české opery, v západočeské metropoli se navíc seznámila s manželem, sochařem Václavem Česákem. Dnes oba žijí na jižním Plzeňsku, ale do Plzně dojíždějí často, rádi a nejen pracovně. Jaká jsou její oblíbená místa?

Kde jsem ráda a kam bych pozvala přátele

Kaple v Salesiánském střediskuZdroj: Foto: www.sculptures-cesak.comPlzeň nabízí mnoho skvělých příležitostí ke společenskému vyžití. Ráda navštěvuji výstavy v Masných krámech Západočeské galerie v Plzni, ten prostor mám moc ráda. Už jsem zavítala i do Nového divadla na krásné zpracování baletu Carmen, kde je zase šéfem rekvizitářů moje švagrová. Je to skvělé se pohybovat městem a potkávat rodinu a přátele. Kdybych měla pozvat kamarádku, bylo by to určitě na jednu z akcí Excellentní ženy paní Šperlové, které jsou vždycky skvělé a zajímavé. Také jistě na koncert báječné Plzeňské filharmonie. Ale jestli bych opravdu někoho někam chtěla pozvat, bylo by to určitě do úžasné kaple v Salesiánském středisku (na snímku), kterou vytvořil můj manžel ve spolupráci s Ateliérem Soukup. Jsem na něj opravdu pyšná a těší mne svou radost sdílet.

Kde chci být sama

Sama občas pobývám v přenádherné katedrále svatého Bartoloměje na náměstí. Vpravo hned u vchodu je Panna Maria, to je místo, kde chci být sama s ní. Tam přemítám o svých niterných věcech a tam mi přichází důležitá sdělení a odpovědi na mé osobní otázky. V katedrále jsem měla i několik koncertů, mám ji ráda plnou, ale i intimní.

Koho z Plzeňanů z historie bych ráda potkala?

Miroslav HorníčekZdroj: DENÍKTak to je jasné. Milovala jsem Miroslava Horníčka, jeho humor, moudrost a nekonečný optimismus. Samozřejmě jeho hravost ve vyjadřování a jeho slovní vynálezy. Pořady Hovory H jsou neza-pomenutelné a s panem Horníčkem bych chtěla jít nejen na kávu třeba do Ranga.

Místo, které by 
se dalo vylepšit

Možná bych v Plzni marně hledala kvalitní koncertní sál pro velké realizace. Po zbourání 
KD Inwest už takový sál Plzeň nemá. Také by bylo krásné si zajít do nějaké velké galerie evropského typu, která by se k Plzni určitě hodila. A abych nebyla jen u kultury, co takhle velké a moderní aqua-centrum, kde by se mohli Plzeňané dobře sportovně i společensky vyžít?

Kam chodím na kávu

Restaurace RangoZdroj: DENÍKNejraději do restaurace Rango nedaleko náměstí Republiky, kde s mužem s nostalgií vzpomínáme na naši svatební hostinu. Vystrojil ji tam pro nás syn mého manžela, který je tamním skvělým sommeliérem. Takže tam chodíme nejen na kávu.