Jana a Marek Roštíkovi po tragické smrti svého syna založili sdružení Svět podle Jakuba. Prostřednictvím spolku podporují mladé umělce různých oborů v jejich osobním rozvoji i studiu. Sdružení se mimo jiné snaží zachránit vzácné varhany 
v kostele sv. Barbory v Manětíně. Manželé Roštíkovi také oslovili pět plzeňských hudebníků, kteří složili originální symfonii 5 řek, jež byla loni poprvé slavnostně uvedena na koncertě ve Velké synagoze.

Místo, které by
 se dalo vylepšit

(Jana) Plzeň za posledních deset let rozhodně zkrásněla. Zlepšit by se mohla Klatovská třída. Ještě si pamatuji, když na ní byly stromy, nebylo to tak frekventované a hlučné místo jako teď. (Marek) Společně máme velký sen, aby se díra vzniklá po zbouraném kulturním domě Inwest zaplavila
a vzniklo tady jezero. Uprostřed něj by se nacházel koncertní sál, který Plzni chybí, ve tvaru otevřené svatojakubské mušle.

Koho z Plzeňanů 
z historie bychom rádi potkali?

Martin KopeckýZdroj: archiv(Marek) Rád bych si popovídal s plzeňským purkmistrem Martinem Kopeckým. Nechal odstranit středověké hradby kolem historického jádra města a na jejich místě vznikly okružní sady. Zajímalo by mě, jak by změny, které se staly a výrazně ovlivnily ráz centra, hodnotil v současnosti.

Kde jsme rádi a kam bychom pozvali své přátele

(Marek) Oba máme rádi vodu, což je dáno i tím, že jsme dětství i dospívání trávili
u přehrady v Hracholuskách. V posledních letech se učíme mít rádi i Plzeň. Mezi oblíbená místa patří třeba Bolevecký rybník. V zimě jsme tady jako malí kluci bruslili nebo hráli hokej, v létě se zase koupali. (Jana) Já si vzpomínám, že jsem s dědečkem chodila bruslit na Radbuzu, která ale nikdy úplně nezamrzla, takže se o mě maminka bála. (Marek) Krásné místo, kam jsme nedávno díky jednomu našemu projektu zavítali, je také na Doubravce u sv. Jiří. Když se ale chcete od soutoku vydat dál, místo se skoro nedá projít. Pokud si tedy s sebou nevezmete kosu, repelent a různé další ochranné pomůcky. Podobně neutěšené je také okolí už zmiňovaného Boleveckého rybníka.

Místo, kam rádi chodíme na kávu

Azyl ve Veleslavínově uliciZdroj: archivPokud se pohybujeme někde poblíž centra, rádi čas trávíme u Mlýnské strouhy, kde je udělané moc pěkné jezírko. V jeho těsné blízkosti zajdeme do jakékoliv přilehlé kavárny. Kaváren je dneska v Plzni už hodně a jedna je hezčí než druhá. Ovšem srdeční záležitostí je pro nás Azyl ve Veleslavínově ulici, což je zároveň i galerie.