„Počítám, že je vysadíme někdy od 29. října do prvních listopadových dnů, dejme tomu během nějakých čtyř dnů," uvedl Václav Čubr ze sdružení Envic.

Akce bude svou velikostí v krajské metropoli unikátní. „Získali jsme na ni podporu z projektu Pěstuj Plzeň v rámci Evropského hlavního města kultury 2015. Naším cílem je vysázet společně s obyvateli města narcisky do míst, kde žijí. Společně pak budeme čekat na jaro, až rostlinky vyraší a vykvetou," usmívá se Čubr.

Lidé ze sdružení Envic kromě veřejnosti oslovili i různé dobrovolnické instituce nebo školy a školky. „Bude pěkné, když si děti na podzim v blízkosti školy nebo školky vysadí cibulky a na jaře se budou těšit, až vykvetou. Získají tak vztah k tomu místu a také k přírodě," nechal se slyšet Čubr. Podle něj je smyslem akce právě aktivní zapojení občanů. „Nedělá se to pro parádu turistům, chceme, aby se lidem ve městě krásně žilo."

Narcisy byly vybrány proto, že jsou to odolné rostliny. „Jsou rozhodně odolnější než třeba tulipány, protože ty, když kvetou a je třeba silnější déšť, okvětní lístky rychle opadají. Cibulovina se navíc sama rozrůstá, takže v ideálním případě, když vysadíme skupinku padesáti narcisů, tak za tři roky by jich tam mohlo být na osmdesát," vysvětlil Čubr.

Deset tisíc cibulí narcisek vyšlo na čtyřicet tisíc korun. Předevčírem dorazily z Holandska do krajské metropole celkem v pětadvaceti krabicích.

„Lidé, kteří mají zájem se do výsadby zapojit, se na nás mohou obracet. Budeme rádi," podotkl Čubr s tím, že více informací naleznou na webu envic-sdruzeni.cz.