Podle kalendáře svůj svátek dnes slaví i Josefa, ty se ale v Plzni nenarodily žádné. Za poslední čtyři roky tu ale přibylo osm Josefin.

Plzeň se však může pochlubit i nejedním rodákem tohoto jména. Například kardinál Josef Beran, který byl během druhé světové války vězněn nacisty a v roce 1946 byl jmenován pražským arcibiskupem. O tři roky později však znovu skončil ve vězení, a v roce 1965 musel dokonce opustit českou zemi.

Vůbec nejslavnějším rodákem byl ale zřejmě Josef Skupa. Světově uznávaný výtvarník a loutkář, který k životu probudil nezapomenutelné postavičky Spejbla a Hurvínka, je v Plzni dokonce i pohřbený. Pamětní desku má v Prokopově ulici.
Také plzeňské divadlo nese jméno jednoho slavného Pepy – Josefa Kajetána Tyla. Ten se v Plzni sice nenarodil, ale často zde pobýval. I on je v Plzni pohřben, má tu pamětní desku, a dokonce dva pomníky.

S Plzeňskem je spjata také postava architekta, stavitele a největšího českého mecenáše Josefa Hlávky. Ten se narodil v Přešticích, dodnes jeho rodina vlastní zámek v nedalekých Lužanech. Díky jeho finanční podpoře vznikla například Česká akademie věd a umění a platil například i první kompletní překlad díla Williama Shakespeara do češtiny. Vskutku veliký Josef.

Bude se moci pochlubit Plzeň nějakým slavným Josefem i v budoucnu? Podle statistik z matrik těžko, Josífků a Pepíčků ubývá A čím to? V módě jsou úplně jiná jména a Josef se dává hlavně dědičně.

Přesně to je případ Plzeňana Josefa Berky, který dostal křestní jméno po svém tatínkovi. A přestože se u nich v rodině toto jméno dědilo několik generací, jeho syn v tradici nepokračuje. „S manželkou se nám víc líbilo jméno Jan, takže máme doma Honzíka," vysvětluje dnešní oslavenec Berka.