„Je to pro mě velká čest. Zároveň je to ale obrovská zodpovědnost – mimo jiné i proto, že nastupuji po někom, jako je Martin Baxa. Slibuji, že se budu snažit být co nejlepším primátorem Plzně,“ řekl dnes Šindelář, který byl jediným kandidátem na funkci primátora.

Šindelář získal 33 z 37 hlasů. Věnovat se chce podle svých slov třem hlavním tématům – stavebnímu zákonu, bezpečnosti v Plzni a hladině Boleveckého rybníka. „Nový stavební zákon, který minulá vláda přijala, potlačuje právo samosprávy na plánování, výstavbu a rozhodování v území. Nebude-li tento zákon důkladně přepracován, bude výstavba v Plzni paralyzována a ceny bytů ještě více porostou. Z hlediska větší bezpečnosti v Plzni bych rád uvedl, že bude během několika týdnů připravena vyhláška, která zakáže ve vybraných lokalitách města konzumaci alkoholu na veřejnosti. Cílem je, aby si partičky bezdomovců nebo zahraničních agenturních pracovníků přestaly dělat zejména z centra města svoji předzahrádku. Prioritou bude také téma snižování hladiny Velkého boleveckého rybníka. Důvodem, proč rybník vysychá, je podle odborníků i podle mě jednoznačně sucho. Projekt na přivedení vody z řeky Berounky je připraven. Zahajujeme soutěž o zhotovitele a v říjnu by mělo být hotovo,“ uvedl dále Šindelář, do jehož gesce bude vedle postu primátora i nadále patřit technická oblast.

Ministerstvo smetlo ze stolu snahu o zřízení pobočky krajského soudu v Chebu
Ministerstvo smetlo ze stolu snahu o zřízení pobočky krajského soudu v Chebu

Na uvolněné místo náměstka byl dnes zvolen David Šlouf (ODS), současný radní pro ekonomiku. Na starost bude mít evropské dotace. Nově pak devítičlennou radu doplnila plzeňská lékařka Veronika Jilichová Nová (ODS), která bude neuvolněnou radní. Věnovat se bude prezentaci a marketingu.

Podle Šindeláře je jeho další prioritou také demolice Carimexu, nechvalně proslulého objektu na Rokycanské třídě, který dlouhou dobu obývali bezdomovci. „S novým majitelem se chci dohodnout na jeho odstranění. Rád bych, aby byl zdemolován do konce mého volebního období (podzim 2022, pozn. red.),“ přiblížil nový primátor.

Končící primátor Baxa popřál svému nástupci mnoho štěstí a sil. Podzimní parlamentní volby a dění, které přišlo po nich, pro něj byly podle jeho slov křižovatkou, kdy se člověk musí umět pro něco rozhodnout. „Mé jmenování ministrem se nakonec naplnilo. Už dříve jsem avizoval, že není možné vykonávat funkci primátora a ministra současně. Proto jsem se na primátorský post rozhodl rezignovat. V angažmá ve vedení Plzně jsem od podzimu 2010, tedy 11 let (jako primátor a první náměstek, pozn. red.). Bylo tak mým nejdelším pracovním poměrem. Město Plzeň mi velmi přirostlo srdci, budu mu dál pomáhat,“ uvedl Baxa. Pro zvolení nového primátora včera nehlasovali opoziční Piráti. „Nikdo z našich řad asi nebude moc jásat. Snad bude zodpovědný,“ pronesl na adresu Šindeláře opoziční zastupitel Pavel Bosák.

Na mimořádném zasedání byl dále zvolen nový zastupitel. Stal se jím Tomáš Soukup (ANO), starosta Doubravky. Nahradil tak Barboru Kořanovou (ANO), která na funkci rezignovala.

U polikliniky v Doubravce je nové odběrové místo
U polikliniky v Doubravce je nové odběrové místo