Před Jídelnou v KB v Goethově ulici chybí několik minut do otevření a před dveřmi už čeká hlouček lidí. „Pro jídlo si sem jezdím pravidelně, i když bydlím až na Nové Hospodě. Dobře tu vaří a vyhovuje mně to tady cenou i nabídkou. Mám ráda omáčky a ty tu mají dobré a dávají i velké porce. Dneska mám objednané francouzské brambory za 109 korun. Nechávám si to dávat do krabičky, protože doma pak mám z toho dvě porce. Tady bych to musela vrátit,“ říká jedna z čekajících pětaosmdesátiletá Květa Toningerová.

I v Plzni se naobědváte za rozumnou cenu | Video: Deník/Pavel Bouda

Jídelnu si oblíbili i další strávníci, protože všechna jídla z denní nabídky zde pořídí za jednotnou cenu 109 korun. I s polévkou se hravě vejdou do stopadesáti korun za kompletní oběd. „Dražší máme jen minutky, kde je ale větší gramáž masa. Nejoblíbenější jsou hotovky a z nich klasická česká jídla jako knedlo zelo vepřo, svíčková nebo rajská omáčka. Takové ceny si můžeme dovolit proto, že to zde máme jako vedlejší činnost školní jídelny při 11. základní škole v Plzni. Takže díky možnosti nakupování ve velkém se dostaneme na příznivější cenu,“ vysvětluje vedoucí jídelny Miroslava Bičišťová. Denně tu obslouží kolem stovky zákazníků, především z okolních firem ze středu města.

Dalším oblíbeným místem, kde se dá v Plzni dobře najíst za rozumnou cenu je Jídelna U Junáka v Plachého ulici. Denně ji navštíví až 250 strávníků a vybrat si mohou jídla od 119 korun, například čevabčiči, karbanátek, čočku nebo fazole. Za 129 korun je pak v nabídce například rajská omáčka s paprikovým luskem a knedlíky. „Máme navíc neomezené přílohy, takže si můžete dát třeba deset knedlíků a zaplatíte stejně jako za normální porci. A hodně oblíbená jsou naše sladká jídla za 99 korun. Třeba buchtičky se šodó, těch děláme dva plechy a jsou hned pryč. A nebo nákyp. O sladké je neskutečný zájem hlavně mezi dělníky. Těch k nám chodí hodně, snad i proto, že máme vlastní parkoviště. Takže si dají oběd a rychle zase odfrčí do práce,“ říká provozní jídelny Marta Kramerová. Velká polévka zde vyjde na 36 korun a malá na 20 korun.

Jídelna Wintrovka v Plzni na Borech má v denní nabídce jídla převážně kolem 125 korun, například uzenou krkovici, moravského vrabce se zelím nebo maďarský perkelt, velkou polévku pak za 35 korun a malou za 25 korun. „Je ale pravda, že podle ceny si u nás strávníci moc nevybírají, spíš podle toho, co naši kluci v kuchyni uvaří. Obecně je oblíbená česká klasika, ale i naše speciality. Někdy děláme třeba pajšl, což moc jiných hospod nenabízí. Pro ten si sem jezdí lidé i z větší dálky nebo i jiných měst. Máme různé skupiny na sociálních sítích, tak se o tom rychle dozví. A jen tak pro pobavení hostů píšu na jídelní lístek každý den nějaký nový vtip,“ směje se Olga Hanková, zástupce vedoucího. Klientelu zde tvoří převážně stálí zákazníci, lidé bydlící v okolí a pracovníci okolních firem. Denně se jich tu vystřídá kolem stopadesáti.

„Chodíme sem už čtrnáct let, máme to sem z práce nejblíž. Jednak nám tu chutná a taky tu mají jídlo za přiměřené ceny. V době covidu jsme si sem chodili s krabičkami a zůstali jsme věrní a jsme spokojení,“ pochvaluje si devětapadesátiletý Pavel z Plzně.

„Nabídka je navíc pestrá a někdy si dáváme i speciality, to pak cena nerozhoduje,“ doplňuje Pavla jeho spolupracovník, pětačtyřicetiletý Jiří z Klatovska.

Z dobré polohy v centru města a příznivých cen těží také Jídelna v Tylovce. Připravují zde denně až 200 jídel včetně rozvozu. „Denně máme v nabídce kolem pětadvaceti jídel, dnes byl například oblíbený kuřecí řízek s bramborovým salátem za 128 korun, k tomu malá polévka za 25 korun nebo velká za 33 korun. A z těch levnějších jídel máme například zapečené flíčky nebo halušky za 106 korun nebo některé druhy špaget. Standardní cena jídla se u nás pohybuje kolem 112 nebo 117 korun. Máme pravidelně i sladká jídla, třeba žemlovku nebo ovocné knedlíky za 106 korun. Když jsou vdolky, tak ty jsou 20 korun za kus,“ vypočítává vedoucí provozovny Vladimír Jančík.