Uzavírka zkomplikuje také průjezd okolím Velkého divadla u Bezručovy ulice, kde se začnou opravovat divadelní terasy a budovat parkový okruh. Všechny akce odstartují na jaře.

Jako první přijde na řadu tramvajová trať U Zvonu. „Začne se s opravami kolejí v úseku Pražská ulice – Zvon, což potrvá asi čtyři měsíce. K tomu by se měl v červnu přidat úsek Pražská – náměstí Republiky až k Solní ulici," potvrdil dopravní specialista Správy veřejného statku Ondřej Vohradský.

Právě v těchto dnech se řeší, jak bude v době rekonstrukce kolejiště jezdit úsekem městská doprava. Ze tří zvažovaných variant je nejpravděpodobnější ta, že tramvaje jedoucí ve směru od Slovan uhnou U Zvonu do Zbrojnické ulice (do protisměru) a přes náměstí Republiky budou pokračovat do Prešovské ulice. Tady lidé vystoupí a dál budou pokračovat na jiné navazující spoje do sadů Pětatřicátníků.

„Od Zvonu do Prešovské ulice by fungoval jednokolejný systém v obou směrech. Tramvaj dojede do Prešovské a bez nutnosti otáčení se vrátí nazpět ke Zvonu," vysvětlil dopravně provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček. Podnik má podle něj 16 ´oboustranných´ tramvají, kdy řidič střídá kabiny na koncích vozu, a právě ty by nasadil na tento úsek.

Zvažuje se však i kuriózní varianta, kdy by se tramvaj na náměstí Republiky dostala rovněž Zbrojnickou ulicí, v rohu náměstí by ale najela na provizorní kolej na panelech a pokračovala by kolem lékárny, hotelu Central a biskupství, kde by odbočila do Solní ulice. Jenže to asi ztroskotá. „Asi se nepodaří včas vyřídit všechna povolení včetně hlukových výpočtů," dodal Vohradský. 

Jiří Ptáček ale potvrdil, že právě tato možnost by se dopravnímu podniku líbila nejvíc, a doporučuje ji. „Z hlediska cestujících by to bylo až na mírné zpoždění nejméně obtěžující řešení," uvedl Ptáček.

Třetí možnost, což je náhradní autobusová doprava od Zvonu do sadů Pětařicátníků je nejdražší, proto také nepravděpodobná. „Museli bychom si vypůjčit řidiče z jiného dopravního podniku," dodal Ptáček.

Kromě toho musí Plzeňané počítat s březnovou uzavírkou Anglického nábřeží kvůli opravám předpolí Wilsonova mostu, takže řidiči pojedou objížďkou Goethovou ulicí. V dubnu by se mělo začít také s rekonstrukcí Riegrovy ulice a na jaře se má rozběhnout stavba teras u Velkého divadla.