„Všechny se uživily, jiná zábava takřka nebyla – žádná televize, diskotéky a podobně," vzpomíná filmový publicista Stanislav Polauf. Jenže postupně začala kina zanikat. Od uzavření posledního – kina Elektra, svého času největšího kinosálu v republice – uběhlo v polovině března deset let. Elektra přežila svého konkurenta (kino Eden v Rejskově ulici) jen o čtrnáct dní. Jejich uzavření se dávalo do souvislosti s otevřením prvního multikina v Plzni.

Dnes už z jediného širokoúhlého kina v Plzni nezbylo nic. „Kino Eden je přestavěno na laboratorní a výukové prostory," potvrdila Zdena Dušková z Bioptické laboratoře, která tu sídlí.

To kino Elektra a také kino Hvězda v Pražské ulici na své nové využití teprve čekají. Obě budovy dnes vlastní plzeňská společnost Waldemoore, která tvrdí, že Elektru postupně renovuje. Důkazem má být mimo jiné otevření banky v přízemí a také otevření bočního vchodu do objektu ze Škroupovy ulice.

S unikátním kinosálem, který měl v začátku kapacitu cca 1200 lidí, se ale nic neděje. Před lety tu byl v části snížen strop a od té doby jen chátrá. „Pokud se týče kina, nebyly v objektu provedeny žádné nevratné kroky pro jeho provoz. V nejbližší době toto však neplánujeme," potvrdila Deníku jednatelka společnosti Simona Šnebergerová.

• Světozor – Božkov, Sušická ul. - dnes už dům nestojí
• Mír – Lochotín, centr. ATOM - otevřeno v květnu 1981, bylo pro cca 350-400 lidí, dnes fitcentrum
• Pallovka, otevřeno v říjnu 2000 ve Středisku volného času dětí a mládeže v Pallově ulici
• Černice - hrávalo se v hostinci
• Kino Lípa
• Kino 'v Krčku' Francouzská ul.
• Nová Hospoda

Také kino Hvězda je nyní opuštěné a ve velmi špatném stavu. Podle vyjádření firmy Waldemoore je objekt zakonzervován a připraven na rozsáhlou rekonstrukci. „Nevylučujeme možnost jeho multikulturního využití včetně prostorou kina," dodala Šnebergerová. V nejbližší době se ale nic nezmění a někdejší slávu Hvězdy dnes připomíná jen smutný oprýskaný nápis.

Elektra i Hvězda ožily na jediný večer v roce 2013 a 2014 díky projektu PechaKucha Night. Jeho pořadatelé si pro konání těchto večerů, při nichž umělci představují svou tvorbu, vybírají opuštěné a nevyužité prostory.

Oblíbené bylo Oko

Ani z dalších plzeňských kin už dnes příliš nebylo. V kině Jiskra na Skvrňanech se dnes cvičí podobně jako v Míru v lochotínském Atomu. A také doubravecké kino Lucerna, které se stihlo jmenovat i Stalingrad a Leningrad, byste dnes těžko hledali. „Dům, kde kino bylo, je architektonicky cenný. Dnes je tu herna a bar," podotkl starosta Doubravky Michal Chalupný.

Kino Světozor před mostem přes Úslavu v Božkově, kam se za korunu chodilo nejen na pohádky, už dokonce nestojí vůbec, dům je zbořen.

Jedno z posledních nových kin, které vzniklo, bylo v Domě u Trnků v Koperníkově ulici. „Vzniklo v 80. letech 20. století, tedy v době, kdy jiná kina už končila. Byl to komunistický dům, který po revoluci dostala majitelka zpět a kino tam skončilo v roce 1994," připomíná Stanislav Polauf. A přidává i další perličku. „Mezi nejoblíbenější sály mezi promítači bylo Oko v Kollárově ulici. Promítací kabina byla totiž hned vedle dámských sprch," směje se publicista.

Promítač Jiří Korda, který strávil téměř čtyřicet let v promítací kabině kina Elektra, připomíná i jedno plzeňské kino, které nakonec nevzniklo. „Mělo být poblíž Severky, dnes se tam prodávají koberce, ale nikdy se nerealizovalo," říká Plzeňan, který promítačkám propadl už jako osmiletý kluk v bolevecké sokolovně. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Letní kina

V Plzni také fungovalo několik letních kin. Největším je samozřejmě lochotínský amfiteátr, kam se vešlo až dvacet tisíc lidí. Přírodní hlediště sice loni prošlo velkou rekonstrukcí, přibyla tu velkoplošná obrazovka, ale pro letní promítání tu musí organizátoři napínat obří plátno. Od loňska už se tu promítá digitálně.

Pod širým nebem se promítalo také na bývalém výstavišti (dnes areál za OC Plaza) nebo v Hradišti u řeky.

Plzeňská kina