Konají se i retroprocházky do dob socialismu. A na konci uplynulého měsíce se v nabídce objevila možnost účastnit se výpravy s názvem Teplá Plzeň prvorepubliková. Historik Lukáš Nozar ukázal místa, jež bylav Plzni spojena s první republikou a homosexualitou.

„Homosexualita se prolíná dějinami první republiky i střední Evropy. Příliš se o tom nemluví, protože toto téma bylo desítky let tabuizováno,“ říká Lukáš Nozar. Dodává, že vzpomínky a útržky homosexuálních dějin shromažďuje Centrum queer paměti. Upozorňuje, že v Plzni byla možná největší homosexuální aféra první republiky.

Na základě výpovědi muže, který byl zatčen v Praze, totiž došlo k rozsáhlému pátrání po homosexuální společnosti v Plzni, odkud onen zatčený muž pocházel. Výsledkem bylo podání trestního oznámení na 36 osob. „Vyšetřovací spisy této trestní kauzy nám poskytují výbornou sondu do života tehdejších plzeňských homosexuálů. Scházeli se v hospodě U Pešků. Zchátralá budova ještě loni stávala na rohu Masarykova náměstí. Ohniskem tehdejšího ‚teplého‘ života byly i záchodky u nedalekého železničního mostu. Máme doloženy i poměrně vtipné přezdívky dotčených osob. ‚ Teplá společnost‘ měla i svého básníka, jehož něžně frivolní báseň o mladíkovi přezdívaném Mignon jsme si při procházce četli,“ poznamenává Nozar.

S Plzní je spojena i aféra,v níž se homosexualita propojila se špionáží a zasáhla do nejvyšších armádních pater. František Kábela bylv roce 1932 zatčen pro podezření ze špionáže, kterou prováděl ve Škodových závodech pro Sovětský svaz. Přiznal se k homosexuálním stykům a zároveň se odvolával na to, že zná brigádního generála Karla Mejstříka. Chtěl se tak domoci protekce. I když homosexuální styky s generálem neměl, byl Mejstřík přeložen do výslužby. Nakonec bylo vyvráceno, že by špionáž probíhala pomocí dobově vydíratelné homosexuality.

Partyzánskou ulicí se valila řeka z prasklého potrubí
FOTO, VIDEO: Partyzánskou ulicí se valila řeka z prasklého potrubí