Po Plzni už existuje několik osvědčených míst, kam se za dobrým burčákem vyplatí zajít. Například Vinotéka Degust na Klatovské třídě dováží burčák od osvědčených moravských vinařství Vajbar z Rakvic nebo Novák z Bořetic. „Litr bílého i červeného prodáváme za stejnou cenu 98 korun za litr. Zavážíme každé dva dny, protože zájem je opravdu velký. Burčák máme v lednici s různými stupni teploty, abychom jej mohli zákazníkovi nabídnout podle jeho chuti. Samozřejmostí je možnost jeho ochutnání,“ říká majitel vinotéky Jiří Šplíchal s tím, že minimálně ještě měsíc bude možnost burčák koupit. „Nyní se nejvíc prodává červený Zweigeltrebe. Máme většinou stálé zákazníky, kteří k nám jezdí jen na burčák a víno jinak nepijí,“ dodává ještě Šplíchal.

Burčák nabízí v Plzni zavedené vinotéky i stánky v ulicích. | Video: Deník/Pavel Bouda

S prodejem bílého burčáku začali před týdnem i ve Vinotéce Wine Point Plzeň v Prokopově ulici. Červený by se měl v jejich nabídce objevit v nejbližších dnech. „Bude to Svatovavřinecké, z bílých nyní máme odrůdy Solaris a Muškát moravský a brzy to bude také Müller Thurgau. Litr bílého burčáku prodáváme za 125 korun a červený stojí stejně. V nabídce jej budeme mít minimálně do konce září,“ říká spolumajitel Vinotéky Wine Point Milan Kittner.

Podle něj by se měl burčák pít správně teplý a ne chlazený. Většina zákazníků však dává přednost burčáku studenému. To potvrzuje i jedna ze zákaznic, čtyřicetiletá Plzeňačka Jana, která si přišla pro litr a půl bílého a právě jej koštuje. „Burčák piju jedině vychlazený. A to i na Moravě, kam už na něj několik let jezdíme. Je to osvěžující pití.“ Mimochodem jedním z moravských dodavatelů této vinotéky je například i Adámkovo vinařství, známé z filmové trilogie Bobule.

Už mnoho let funguje v plzeňské Husově ulici Vinotéka Dionýs. Tradici prodeje burčáku tu drží už od roku 1995. „Letos jsme začali s jeho prodejem poslední týden v srpnu a pokud počasí dovolí, tak s ním vydržíme snad i do konce října,“ odhaduje její majitel Luboš Chocholoušek. Litr bílého burčáku tu pořídíte za 108 korun a litr červeného za 118 korun. „Cenu držíme stejnou už asi tři roky. Burčák je prostě podzimní nápoj a zájem je teď veliký. Zaváží se nyní proto minimálně 2x do týdne a nejvíc jej bereme z vinařství Vajbar,“ připomíná Chocholoušek. I on doporučuje konzumovat burčák v pokojové teplotě, protože má plnější chuť.

V oblíbené Vinotéce Doubravka začínají s prodejem burčáku pravidelně vždy poslední víkend v srpnu. „Červený pak bývá zhruba o deset dnů později. V nabídce máme bílý Solaris a červený z odrůdy Svatovavřinecké. Oba stojí 96 korun za litr. Mošt bereme z prověřeného vinařství Vydařelý z Čejkovic,“ říká majitel Petr Beran, který provozuje i Vinotéku Na Roudné. Podle něj nyní sezóna burčáku vrcholí a bude trvat až do poloviny října. „Už máme pravidelné zákazníky, chodí si sem pro něj jak milovníci vína, tak i ti, co pijí právě jen burčák. Jednou přišla dokonce jedna paní v únoru a chtěla burčák. Já jí z legrace řekl, že už mám jen archivní a ona na to, že ten bude určitě moc drahý a odešla,“ směje se Petr Beran.

Burčák se dá samozřejmě koupit i v ulicích Plzně, kde jej nabízejí různí stánkaři. Tradičně tak burčák seženete například u stánku v Kopeckého sadech nedaleko Měšťanské besedy. „Máme v nabídce jen bílý v ceně 150 korun za litr,“ uvedla obsluha stánku bez dalších bližších informací. Na informační ceduli uvádí prodejce jako původ hroznů Moravu a odrůdu Solaris.