VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plzeň bude patřit gurmánům

Plzeň – Gnocchi mostarda, řecká pánev, vepřové špalky pečené s cibulí na pivě či indické speciality. To jsou některá z jídel, která budou k ochutnání na prvním ročníku plzeňského Apetit Festival.

3.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Své umění předvedou osmadvacátého a devětadvacátého května v areálu za Plazou kuchaři z šestnácti západočeských restaurací.

„Snažili jsme se pozvat opravdu ty top podniky. Cílem je pozvednout gastronomii. Cítíme, že poslední dobou se to zlepšuje. Lidé se snaží vařit z lepších surovin, zajímají se o kvalitní restaurace. Chceme ukázat, kdo je v oboru nejlepší,“ říká organizátor Petr Jirásek.

Pozvání přijaly i známé osobnosti české gastronomie v čele s kuchařem Zdeňkem Pohlreichem známým například z pořadu Ano, šéfe! Kulinářskou show předvedou také Ivan Vodochodský a vítěz kuchařské reality show Na nože! Robert Zatloukal. „Cením si pozvání do Plzně a doufám, že moje vystoupení na festivalu ocení i Plzeňáci. Rád bych pro návštěvníky připravil pěknou show, která pobaví i trochu poučí, protože to, že se lidé naučí vařit jinak a chutně, naší kuchařské kultuře jen prospěje,“ říká Pohlreich.

Restaurace si připravily speciální menu, které může mít maximálně tři chody. „Budeme nabízet například řeckou pánev, což jsou kousky panenky a kuřecích prsíček s restovanou zeleninou v omáčce z rajčat a čerstvých provensálských bylinek,“ sděluje Goran Jovičič z restaurace Rango.

Konfitovaný bůček s cibulovým zelím a zelnými plackami zase bude mít v nabídce restaurace Groll, jejíž menu zahrnuje i světlý a polotmavý ležák Lotr 11. Na Spilce se pochlubí tradiční českou kuchyní. „Návštěvníci budou moci ochutnat třeba guláš Prazdroj,“ uvedla Kateřina Beranová ze Spilky. Zájemci budou mít také možnost seznámit se s poněkud exotičtějšími pokrmy. Své stánky tu totiž bude mít i Zeke Sushi Bar nebo Gatway of India.

Do Plzně přijedou také zástupci 20 pivovarů z celé republiky. „Jsem rád, že se nám podařilo získat i ten chotěbořský, který byl vyhlášen pivovarem roku a cenu získal i za nejlepšího sládka,“ dodává Jirásek. Z plzeňských výrobců zlatavého moku se představí Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, U Sládka a Groll.

Součástí festivalu bude i soutěž o Západočeskou restauraci roku 2011 a Ležák roku 2011.Vstupné na akci je 50 korun a ochutnávky od jednotlivých restaurací lze získat od 50 do 70 korun za degustační porci.

Rozhovor s kuchařem Robertem Zatloukalem najdete ZDE.

Kdo se na Apetit festivalu představí

Restaurace: Anděl Vegetarian Restaurant, angelo Plzeň, El Cid, Gateway of India, Kalikovský Mlýn, PI.JEZ.PI, Pivovar Groll, Pivovarský dvůr, Rango, Sedmé nebe, Simsalabim, Na Spilce, U Rudolfa II., Ve skále, Zeke Sushi Bar, Zlatý Drak

Pivovary: Černá hora, Gambrinus, Chodovar, Chotěboř, Chýně u Prahy, Ježek, Klášter, Lobkowitz, Groll, Malý Rohozec, Novopacké pivo, Paulaner, Pilsner Urquell, Platan, Poutník, Primátor, Rampušák, Rychtář, Svijany, U Sládka

Autor: Ladislav Vaindl

3.5.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto HC Škoda Plzeň - HC Olomouc.

Facka na Hané. Mora zničila Škodovku pěti góly

Hráči Viktorky porazili v neděli doma 3:0 Zbrojovku Brno.
20

Série pokračuje. Viktoria porazila i Brno

Piráti měli s sebou Edisona

PIRÁTI slavili v Dominiku. Jejich jednička Lukáš Bartoň byl spokojen, jejich pražský šéf Ivan Bartoš taky.

Asistenční pes s vámi nesmí, slyšela vozíčkářka v obchodu

Plzeň - Personál prodejny a ostraha zákaz vstupu popřely.

Vrba: Máme co napravovat

Plzeň – Porážkou s Luganem připravili svým fanouškům velké zklamání. Už tuto neděli si je mohou fotbalisté Viktorie Plzeň částečně udobřit. V jedenáctém kole první ligy doma přivítají celek Zbrojovky Brno.

Disco tanec v Lokomotivě

Plzeň – Soutěž startuje v neděli v 8:30 hodin.    

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení