Své umění předvedou osmadvacátého a devětadvacátého května v areálu za Plazou kuchaři z šestnácti západočeských restaurací.
„Snažili jsme se pozvat opravdu ty top podniky. Cílem je pozvednout gastronomii. Cítíme, že poslední dobou se to zlepšuje. Lidé se snaží vařit z lepších surovin, zajímají se o kvalitní restaurace. Chceme ukázat, kdo je v oboru nejlepší,“ říká organizátor Petr Jirásek.
Pozvání přijaly i známé osobnosti české gastronomie v čele s kuchařem Zdeňkem Pohlreichem známým například z pořadu Ano, šéfe! Kulinářskou show předvedou také Ivan Vodochodský a vítěz kuchařské reality show Na nože! Robert Zatloukal. „Cením si pozvání do Plzně a doufám, že moje vystoupení na festivalu ocení i Plzeňáci. Rád bych pro návštěvníky připravil pěknou show, která pobaví i trochu poučí, protože to, že se lidé naučí vařit jinak a chutně, naší kuchařské kultuře jen prospěje,“ říká Pohlreich.
Restaurace si připravily speciální menu, které může mít maximálně tři chody. „Budeme nabízet například řeckou pánev, což jsou kousky panenky a kuřecích prsíček s restovanou zeleninou v omáčce z rajčat a čerstvých provensálských bylinek,“ sděluje Goran Jovičič z restaurace Rango.
Konfitovaný bůček s cibulovým zelím a zelnými plackami zase bude mít v nabídce restaurace Groll, jejíž menu zahrnuje i světlý a polotmavý ležák Lotr 11. Na Spilce se pochlubí tradiční českou kuchyní. „Návštěvníci budou moci ochutnat třeba guláš Prazdroj,“ uvedla Kateřina Beranová ze Spilky. Zájemci budou mít také možnost seznámit se s poněkud exotičtějšími pokrmy. Své stánky tu totiž bude mít i Zeke Sushi Bar nebo Gatway of India.
Do Plzně přijedou také zástupci 20 pivovarů z celé republiky. „Jsem rád, že se nám podařilo získat i ten chotěbořský, který byl vyhlášen pivovarem roku a cenu získal i za nejlepšího sládka,“ dodává Jirásek. Z plzeňských výrobců zlatavého moku se představí Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, U Sládka a Groll.
Součástí festivalu bude i soutěž o Západočeskou restauraci roku 2011 a Ležák roku 2011.Vstupné na akci je 50 korun a ochutnávky od jednotlivých restaurací lze získat od 50 do 70 korun za degustační porci.
Rozhovor s kuchařem Robertem Zatloukalem najdete ZDE.
Kdo se na Apetit festivalu představí
Restaurace: Anděl Vegetarian Restaurant, angelo Plzeň, El Cid, Gateway of India, Kalikovský Mlýn, PI.JEZ.PI, Pivovar Groll, Pivovarský dvůr, Rango, Sedmé nebe, Simsalabim, Na Spilce, U Rudolfa II., Ve skále, Zeke Sushi Bar, Zlatý Drak
Pivovary: Černá hora, Gambrinus, Chodovar, Chotěboř, Chýně u Prahy, Ježek, Klášter, Lobkowitz, Groll, Malý Rohozec, Novopacké pivo, Paulaner, Pilsner Urquell, Platan, Poutník, Primátor, Rampušák, Rychtář, Svijany, U Sládka