Přesvědčit se jak chutná pravé japonské suši, vidět tradiční čajový obřad nebo ukázky japonského bojového umění, lukostřelby či bubnování přišly o víkendu do zoologické zahrady stovky návštěvníků.

Konaly se tu totiž Dny japonské kultury a Slavnost květů.

„Suši připravujeme z čerstvého syrového lososa, který se zabalí se speciálními přísadami a rýží do mořské řasy. Jednotlivá sousta se namáčejí před jídlem do wasabi, čož je peprný japonský křen a máčejí se v sojové omáčce,“ vysvětloval zájemcům učitel odborného výcviku Výchovného ústavu a dětského domova v Houstouni Luděk Šindelář. Pod jeho vedením si budoucí kuchař Vladimír Ferenc, který suši zájemcům připravoval, vedl skvěle a zájemcům skoro nestačil originální dobrotu servírovat.

„Nechcete brokátová vejce? Ta musíte zkusit,“ ozývalo se od vedlejšího stánku. Sladké dobroty tu nabízeli studenti Základní a odborné školy Horšovský Týn.

Pozornost návštěvníků na sebe vzápětí strhly razantní rytmické údery do bubnů. Ukázka skupiny Wadaiko na sebe strhla rázem pozornost všech návštěvníků.

„To je paráda. Ještě jsem zvědav na japonské bojové umění,“ těšil se Vít Janderka, který do zoo přišel s dědečkem.