Jednoduchá a na pohled velmi hezká úprava domku mu přitom pomáhá ohřívat poměrně prostým způsobem vzduch v místnosti a už brzy ohřeje i vodu.

„Stěna umístěná na jižní straně funguje jednoduše. Prostor mezi sklem a černou zdí se díky slunci ohřívá. Studený vzduch ženu do dvou spodních otvorů pomocí ventilátorů pod podlahou do Trombeho stěny, tam se ohřeje a tím vystoupá nahoru a otvory nahoře se vrátí do místnosti,“ vysvětluje princip Merxbauer. Systém by prý fungoval i bez pomocných ventilátorů, nebyl by ale tak efektivní.

Nakolik majiteli chaty Trombeho stěna pomáhá s vyhřátím domku, bude vědět velice přesně. Od září po dobu jednoho roku zde totiž za pomoci občanského sdružení Envic a dvou studentů Elektrotechnické fakulty ZČU měří každých pět minut dvanáct různých hodnot. „Sonda vyrobená přímo pro tuto příležitost zaznamenává například sílu slunečního záření na stěnu, teplotu v nejchladnějších rozích místnosti, teplotu uprostřed místnosti, teplotu vzduchu spodní části Trombeho stěny i teplotu vzduchu vypouštěného zpět do místnosti.

„Nyní má vzduch v místnosti teplotu 14 stupňů a vzduch v Trombeho stěně 22 stupňů, a to vůbec nesvítí slunce,“ uvádí Václav Šváb z Envicu hodnoty naměřené zrovna v době naší přítomnosti. Při vstupu do chaty a odchodu z ní zapsal majitel čas a počet osob, které v místnosti byly. I pobyt lidí v místnosti totiž ovlivňuje teplotu vzduchu.

„Trombeho stěna je například ve Francii už dávno známá a využívaná věc, v našich podmínkách se ale příliš nepoužívá, na západě Čech se jedná dokonce o ojedinělý projekt,“ říká Šváb. Dodává, že stěna nevytopí samozřejmě celý byt, jako doplněk se ale rozhodně vyplatí. Není navíc nákladná. „Dělal jsem si ji v podstatě sám, od firmy na zakázku by byla určitě dražší, ale mě vyšla na 20 tisíc korun,“ počítá Merxbauer. Brzy prý zapojí i ohřev vody. Ta se ohřeje ve stěně pomocí dvou na černo nabarvených trubek stočených do šneka a odtud poputuje do bojleru. Kromě stěny mohou vyhřívat chatu i kachlová kamna, v nichž jsou použity akumulační cihly, které teplo udržují. Ty jsou i v komíně. „Stačí topit tak šest hodin a teplo pak vydrží celou noc,“ vysvětluje majitel.