A triumf vynesl čtrnáctiletému závodníkovi z Nové Vsi titul plzeňský sportovec roku 2013 mezi staršími žáky.

„Byl jsem překvapený, protože jsem předpokládal, že ocení všechny nominované. Nevěděl jsem, že se bude vyhlašovat nejlepší sportovec. Měl jsem ohromnou radost," vrátil se k ocenění z minulého týdne Roman Mády.

Na plzeňské radnici mu gratulovala radní pro školství a sport Irena Rottová. „Dostal jsem hodinky, skleněnou trofej se svým jménem a pamětní medaili," pochlubil se.

Přestože závodí teprve tři roky, na ploché dráze se cítí jako ryba ve vodě. „Předtím jsem jezdil motokros," vysvětluje Roman.

A proč se rozhodl pro změnu? „Táta slyšel v rádiu, že plochodrážní klub v Plzni nabírá nové závodníky. Zašel jsem tam, půjčili mně motorku a po jízdě řekli, že je to dobré, a vzali mě," vzpomíná.

Rychle vstřebal i drobné rozdíly mezi oběma sporty. „V motokrosu do levé zatáčky otáčíte řidítky doleva. Na ploché dráze je musíte nasměrovat doprava. Na rozdíl od motokrosu nejsou na ploché dráze skoky po hrbolech," přibližuje sportovec Plzně.

Zkušenosti z motokrosu se mladému závodníkovi hodily. „Věděl jsem, kde je spojka, případně jak řadit," podotýká plochodrážník.

Díky tomu se brzy dostavily úspěchy. Před dvěma lety vybojoval titul vicemistra ČR do 125 ccm a o rok později získal zlatou medaili. „Nevěřil jsem, že vyhraju všechny čtyři rozjížďky. Ale vyhrál jsem je," říká o rok staré události Mády.

Vítězství se prý nerodilo lehce a závod musel být dokonce přerušen. „V úvodní rozjížďce jsem odstartoval jako první. Ujeli jsme jedno kolo, ale jeden ze soupeřů spadl a závod se musel opakovat. Ve třech rozjížďkách jsem vyjel jako první, pouze v jedné jsem soupeře doháněl a předjel ho až v poslední zatáčce," vypráví drama, které mu zajistilo prvenství na mistrovství ČR.

Závodil na evropském a světovém šampionátu. V současnosti se připravuje na mistrovství ČR, které se koná za měsíc v Plzni. Letos pojede naposledy v kategorii do 125 ccm. „Od patnácti let začnu závodit na pětistovkách," plánuje žák osmé třídy, který sní o kariéře automechanika.

A sportovní sen? „Vyhrát Zlatou přilbu v Pardubicích a stát se mistrem Evropy," přeje si obdivovatel plochodrážníka Jiřího Štancla.