V Plzni začne hlavní plesový program právě dnes Velkou puntíkatou tančírnou v obou sálech Měšťanské besedy. Ta je spolu s Parkhotelem a kulturním domem Peklo hlavním centrem tanečníků. Plesy budou také v druhém největším městě kraje, v Klatovech. Podle pronajímatelů prostor je zájem o ně srovnatelný s loňskem, výše vstupného se nezměnila.

Mimořádnou událostí bude Ples Evropy 21. listopadu v Měšťanské besedě. Akce k ukončení významného roku 2015 připomene Evropu a její kulturu i ze společenské stránky.

Tradičními taháky budou reprezentační plesy města Plzně a Plzeňského kraje. První bude 21. února v Měšťanské besedě. Slavnostní atmosféru vytvoří pestrá hra světel; v únoru se v Plzni koná Festival světla. Krajský ples, na nějž je vstupné od 150 do 350 korun, bude 28. února v Parkhotelu, letos ve znamení baroka. Provázet jím bude Jan Čenský a vystoupí Ilona Csáková a Pepa Vojtek s dívčím triem Inflagranti.

Ve znamení swingu

Dalším vrcholem sezony v Plzni bude česko - německý ples v sobotu 31. ledna v Měšťanské besedě, letos ve znamení swingu. V programu je dámská volenka, bavorské vdolečky a káva zdarma.

Významnou událostí je tradičně Ples Nadace 700 let města Plzně, který se koná od roku 1995. V pátek 13. února na něm v Měšťanské besedě zahrají Acoustic Live Band Poctu Waldemaru Matuškovi. Cena vstupenky je od 250 do 1000 Kč. Ve stejný den se koná v Parkotelu 15. ples fakultní nemocnice, v sobotu 14. února pak Ples právníků v Měšťanské besedě. S moderní interpretací jazzové a swingové muziky na něm vstoupí Golden Big Band Praha, Věra Špinarová a revival Queenie - Queen Tribute Band.

Ples krajské TOP 09, naplánovaný na 20. února do besedy, se ponese v duchu 20. a 30. let 20. století. Ve stejný den se koná v Šeříkovce Maškarní ples "pro dospěláky", 27. února v Parkhotelu Ples Fotbalistů, kde vystoupí Těžkej Pokondr a Maxim Turbulenc. Ve stejný je v Besedě Ples Divadla J. K. Tyla, jehož režie se ujal šéf opery Tomáš Pilař.

Sportovci, učitelé i studenti

V pátek 6. března bude v besedě ples Lékařské fakulty UK, 13. března letecký ples v Pekle a 14. března pak 20. reprezentační ples Lions Clubu Plzeň - City v besedě a v Bolevecké Sokolovně pak Ples malých pivovarů. Učitelé z Plzeňského kraje si zatančí 20. března v Měšťanské besedě v duchu argentinského tanga; vstupné je 350 Kč.

Západočeská univerzita pořádá reprezentační ples v besedě 27. března a ve stejný den je v Pekle 16. dobročinný ples. O den později bude v besedě Zahradnický reprezentační ples, kde se bude konat i 27. ročník soutěže v tanečním sportu. Studenti univerzity si dají taneční setkání ve středu 1. dubna v Parkhotelu a 10. dubna v Alfě končí sezona velmi atraktivním Plesem latinskoamerických rytmů.

V Klatovech bude 17. ledna Řeznicko-lahůdkářský reprezentační ples, o týden poději Pekařský a cukrářský ples a 7. února Rybářsko-drůbežářský ples. Tradiční Rally ples - Škoda team se koná 14. února. Městský bál bude 21. února a Country bál 21. března.

V Domažlicích bude hlavní plesovou akcí tradiční Chodský bál. Koná se 14. března a zahraje na něm Domažličanka. V Konstantinových Lázních bude 24. ledna I. noblesní ples, ve Stříbře 31. ledna Městský ples, v Rokycanech 24. ledna Staročeský bál a o týden později v Hrádku Myslivecký ples.