Plzeňský kraj má málo policistů, chybějí jich necelé dvě stovky. „V celém kraji je aktuálně 2181 policistů. Nábory ale probíhají stále, tudíž jsou čísla proměnlivá,“ řekla krajská mluvčí Policie ČR Markéta Fialová. Podle ní je v kraji třeba 2368 policistů.

V Plzni je o 22 policistů méně, než je plný tabulkový stav. „Výkon služby je ale zajištěný. Lidé chybějí například v kanceláři, ne pouze v terénu,“ dodala Fialová.

Policie se snaží nováčky lákat na různé benefity a řadu výhod. „Náborový příspěvek činí 75 tisíc korun. Dále je samozřejmostí šest týdnů dovolené, penzijní pojištění nebo odchodné. Po prvním roce ve službě je plat 22 940 Kč plus odměny kolem šesti tisíc. Vše se odvíjí podle funkce,“ řekla Fialová.

PLÁN MINISTRA: MEZINÁRODNÍ HLÍDKY

Na Tachovsku by mohl pomoci mimo jiné fakt, že se v regionu podařilo zvýšit nástupní plat policistů na 24,5 tisíce koruny, čímž se stává konkurenceschopným pro profese v průmyslových zónách podél dálnice. Tato informace vyplynula z nedávného setkání představitelů samosprávy s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, které se uskutečnilo ve Stříbře. Zájem pomoci mají i jednotlivá města. Například ve Stříbře nabízejí možnost přidělení bytu. „Potřebujeme více městských strážníků i policistů, a proto jsme schopni i policistům nabídnout byty,“ uvedl starosta Stříbra Václav Votava.

Ilustrační foto fakultní nemocnice.
Sestra měla udusit pacientku chlebem, stíhá jí policie

Na dalším projektu, jak dostat více policistů do regionů, pracuje podle Hamáčka Ministerstvo vnitra. To by rádo do Česka dostalo policisty ze zemí, z nichž přijíždí pracovat do průmyslových zón okolo dálnice nejvíce zahraničních dělníků tedy zejména z Rumunska a Bulharska. Mohli by tvořit společné hlídky s českými policisty, a zjednodušila by se tak častá jazyková bariéra.

S počty policistů je na tom v rámci kraje nejlépe Klatovsko a Rokycansko. „Na Klatovsku by mělo být 249 policistů, obsazeno máme 233 míst. V jednotlivých městech chybí v podstatě po jednom nebo po dvou policistech. Jen v Klatovech jich chybí šest,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Územní odbor PČR Rokycany by měl mít ve stavu 132 policistů, teď je jich 124. Chybí tedy osm lidí. Dopravní inspektorát by potřeboval o jednoho policistu víc, služba kriminální policie o tři. 

Ilustrační foto
Na internetu pozor, varuje děti jejich idol Král