A dokonce v Plasích vyrostlo největší minigolfové hřiště v Evropě. Kde? Hned za Loveckou restaurací Rudolf II.

„Lidé si mohou zahrát na osmnácti jamkách. Každá z nich má jiný design," vysvětlil majitel minigolfového parku Petr Neuman.

Hráči v drahách procházejí kolem různých historických a mystických postav. Při jedné hře se ocitnete na pirátském korábu kapitána Flinta, na další dráze přivítají soutěžící severoameričtí indiáni a střílení golfových míčků provází hudba ze slavných filmů o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Jinde se zase hráči pohybují mezi dunami písku afrických pouští, nad nimiž se tyčí Tutanchamonova pyramida se sarkofágem uvnitř.

Inspiraci si Neuman a jeho spolupracovníci brali přímo ve Spojených státech, kam si před časem jeli omrknout, jak takové správné minigolfové hřiště vypadá. „Učili jsme se tam, protože minigolf je v Americe nejoblíbenější rodinná zábava," vysvětlil Neuman při slavnostním otevírání parku.

Při nem také přivítal řadu hostů, kteří si sami vyzkoušeli, někteří i úplně poprvé v životě, jak se takový minigolf hraje.

„Držím to v ruce poprvé," ukazoval zhruba čtyřicetiletý host na minigolfovou hůl. „Ale mohu uznat, že je tenhle plaský areál skutečně dobře řešený. Všechny dráhy na sebe pěkně navazují a je příjemné hrát třeba v hradu hraběte Draculy, v antických stavbách, v pravěku, Japonsku nebo Karibiku. Je za tím kus dobře odvedené práce," vysvětlil.

Na plaský minigolf se přijely podívat také osobnosti z řad showbyznysu. Došlo i na jejich vystoupení. Představil se proto Milan Drobný se svými letitými šlágry a s akustickým setem přijel také frontman heavymetalového Kreysonu Ladislav Křížek. Ten v doporovodu kytaristy Radka Kroce zazpíval své nejznámější skladby jako Vzdálená, Poslední vlak, Čarovná noc, Poslední den jsi má nebo Snad odpustíš.