„Kontroly fungují tak, že náhodně vybereme jednu ulici například Šafaříkovy sady a okolí, kde na parkování dohlížení strážníci po dobu jednoho týdne. Druhá hlídka pak objíždí město a provádí namátkovou kontrolu,“ vysvětlil plzeňský radní Karel Paleček.

Radnice chce tímto způsobem přesvědčit řidiče, že je pro ně lepší zaplatit poctivě parkovné na celou dobu parkování nebo si při pravidelném parkování pořídit parkovací kartu. „Je to určitě výhodnější než čekat půl hodiny na příjezd strážníků, odstranění botičky a platit vysoké pokuty v řádech tisíců korun,“ podotkl Paleček. Jediné, co strážníky při kontrolách limituje, je podle Palečka počet botiček. Těch mají k dispozici 40. Podle jejich mluvčí Jany Pužmanové však vedení Městské policie do konce roku nepočítá s nákupem dalších botiček. „Jak to bude s jejich případným nákupem v příštím roce je zatím nejasné,“ uvedla. Správa veřejného statku města Plzně už zaznamenala výraznější nárůst počtu prodaných parkovacích karet. Konkrétní čísla, vypovídající o i prodeji parkovacích lístků, však budou známa až na začátku roku 2008.

Ceny parkovného

Parkovné v centru města bude v roce 2008 stejné jako letos. Stejné zůstanou i ceny parkovacích karet. Řidiči, kteří zaparkují na některém z parkovišť s parkovacím automatem v centru Plzně zaplatí v zóně A za hodinu parkování 30 korun, v zóně B 20 a v zóně C 10 korun. Roční rezidentská parkovací karta pro osobní auto přijde občana s trvalým bydlištěm v obvodě v zóně A na 3 500 korun, v zóně B na 2000 a v zóně C na 700 korun.