Vánoční speciály
• Pivovarský dvůr Purkmistr
Vídeňský a Vánoční světlý 0,4 l 40 Kč, na přání je stáčeno i do lahví 0,5 a 0,75 l.
Lucrezia Borgia 0,75 l 290 Kč,
• Pivovar u Pašáka, Poděbradova ulice, Plzeň
Vídeňský ležák a světlý pomeranč se skořicí 0,5 l do lahve 70 Kč, točené 39 Kč. 

„Pro adventní období jsme připravili vánoční světlý sedmnáctistupňový speciál s obsahem alkoholu sedm procent a čtrnáctistupňový vídeňský speciál, který obsahuje 5,9 procenta alkoholu," sdělil manažer Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni- -Černicích Petr Míč.

Světlý speciál je uvařen ze tří druhů žateckého chmele a tří druhů moravských sladů. „Pivo je hutnější a sladší. Uvařeno ho bylo celkem 950 litrů. Podávat se bude od 18. prosince ve sklenicích 0,4 l, za 40 korun," uvedl Míč.

Pivovar navařil stejné množství vídeňského speciálu, který se prodává za stejnou cenu jako vánoční speciál. „V nabídce je už od prvního adventního týdne," dodal Míč.

Láhev od sektu

Lidé se mohou těšit i na devatenáctku Lucrezia Borgia, pro niž je charakteristická tmavší jantarová barva a sladově-karamelová chuť. „Zraje čtyři měsíce v sudech od whisky. Prodáváme ho třičtvrtělitrových lahvích za 290 korun. Do oběhu šlo 90 sektových lahví," řekl Míč.

Na vánoční chutě sází i pivovar U Pašáka v Plzni, který vaří dva speciály, a to třináctistupňový polotmavý vídeňský ležák a světlou třináctku pomeranč se skořicí. „Vídeňský je z vídeňského sladu a štýrského chmele. Ochucené pivo je vyluhováno ze čtyř kilo pomerančů a k tomu je přidáno čtyřicet deka skořice," popsal sládek Václav Ebrl s tím, že půllitru piva z čepu stojí 39 korun a pěnivý mok ze speciální retro lahve vyjde na 70 korun.

Chmel z Austrálie a Spojených států

Pivovar Modrá Hvězda v Dobřanech konzumentům dopřává silná i ochucená piva. „Vařil jsem světlou vanilkovou sedmnáctku a čtrnáctistupňové čokoládové pivo. Na Vánoce jsem ještě připravil světlé třiadvacetistupňové pivo Svatý Vít s obsahem deset a půl procenta alkoholu z australského a amerického chmele," pověděl sládek Petr Petružálek.

Točený Svatý Vít 0,4 litrů stojí 60 korun, do třetinkové láhve vyjde na 70 a do litrové na 250 Kč. Půllitr ochuceného piva je k mání za 64 korun.

Kyšický pivovar Pod Lípou zase navařil tmavý čtrnáctistupňový speciál ze tří druhů chmele a šesti druhů sladu.

Také Plzeňský Prazdroj připravil speciality. Ležák v unikátní litrové lahvi a repliku historického půllitru v multipacku.