„Připravili jsme čtrnáctistupňový speciální ležák KAPR. Má šest procent alkoholu a vyráběn je ze čtyř druhů sladů. Je silnější, a proto je vhodné na zahřátí,” sdělil sládek plzeňského pivovaru Groll Miroslav Kapr. Pivo má karamelové aroma a na čepu bude od pátku.

Vánoční patnáctku bude možné ochutnat v pivovaru Purkmistr. „Uvařeno bylo celkem 900 litrů světlého speciálu s obsahem alkoholu 6,5 procenta. Použit byl pro něj světlý ječný slad a speciální slad Karahell z bavorského Bamberku,” říká Petr Míč z Purkmistra.

Netradiční aroma pak pivu zajišťuje kalifornský chmel. Nápoj, který zde začnou čepovat od devatenáctého prosince, se vyznačuje plnou sladší chutí s lehkou vůní citrusů.

Na ještě silnější kalibr vsadili v dobřanském pivovaru Modrá hvězda. K ochutnání tu budou hned dvě speciální vánoční piva. „Jako každý rok o Vánocích máme na čepu třiadvacetistupňového Dobřanského anděla. Obsahuje devět procent alkoholu,” konstatuje sládek Petr Petružálek. Extrasilné pivo je možné vyzkoušet od uplynulého víkendu, stejně jako vanilkovou sedmnáctku.

Po skořici voní pivo v plzeňském pivovaru Pašák. „Je to ležák, který na začátku chutná nasládle, pak prudce zhořkne,” popisuje sládek Václav Ebrl. Ten zároveň navařil ještě dvanáctistupňové černé pivo. Oba druhy se do nabídky dostanou kolem desátého prosince.

Dva speciální typy připravil i sládek Vladimír Ilgner ze šťáhlavského pivovaru Radouš. „První se jmenuje Radoušova blonďatá čtrnáctka. Je to pivo plzeňského typu. Nechtěl jsem tu chuť nijak výrazně posouvat,” vysvětluje Ilgner. O něco méně tradiční je dvanáctistupňový ležák, k jehož výrobě sládek použil vídeňský slad. Pivo ochutnáte pod názvem Radoušova vánoční cesta do Vídně.

Sladkohořkou polotmavou třináctku vám od devatenáctého prosince načepují v minipivovaru U Bizona v Čižicích. „Vyrobena je spodním kvašením a v chuti se objevuje karamelový nádech,” dodal sládek Milan Maršálek. Medové vánoční pivo bude zase k dostání v minipivovaru U Rytíře Lochoty v západočeské metropoli.

Na své si v Plzni přijdou i milovníci piva, kteří by rádi ochutnali zahraniční speciály. V pivovaru Purkmistr se totiž sedmnáctého prosince uskuteční Vánoční pivní besídka. Vyzkoušet tu bude možné například vánoční piva z Belgie, Německa či Holandska.

V předvánočním období nabídnou belgické vánoční pivo Boucanier Christmas Ale s obsahem alkoholu 9,5 procenta v Klubu malých pivovarů v Plzni. „Většina vánočních piv je silnější pro zahřátí. Vaří je také téměř každý český minipivovar. Některá z nich budeme čepovat i u nás,” sdělil Petr Strnad z klubu.