Podepsáni jsou pod ní kamenosochaři manželé Marcel a Jitka Stoklasovi z Nečtin. Vrch Náklo nebyl v žádném případě vybrán náhodou – podle řady teorií totiž právě tam kdysi bylo centrum Velkomoravské říše.

Více než dvoumetrová socha bude stát na čtyřiceticentimetrovém podstavci, na němž jsou jména světců vytesána v hlaholici. Podle autorů vypadá dílo především tak, aby se líbilo a reprezentovalo. „Je to kompromis mezi klasickou a moderní sochou. Chtěli jsme, aby Cyril a Metoděj měli tváře a lidé je mohli poznat," říká Marcel Stoklasa a naráží na některé návrhy ostatních sochařů, které často ani postavy nepřipomínaly a v soutěži neuspěly.

V celé republice letos u příležitosti 1150 let od jejich příchodu vznikly dvě sochy věrozvěstů – jedna v Nečtinech, druhá v Brně. „Jsme rádi, že naše socha bude na Moravě a přímo v Ratíškovicích, ke kterým máme vztah. Žijí tam naši přátelé, díky kterým jsme se vlastně také o soutěži dozvěděli," dodává žena.

Při práci na sousoší se prý opět ukázalo, jak dobrý tým manželé jsou a jeden bez druhého se neobejdou ani pracovně. Marcel Stoklasa si libuje spíše v hrubší práci, Jitka zase v té jemnější. „Já mám vizi, Marcel ji umí realizovat. Každý sám bychom to dělali rok," usmívá se Jitka.

Ve skutečnosti se však dílo rodilo necelé dva měsíce. Marcel Stoklasa včera připravoval bednu, do které se Cyril s Metodějem skryjí kvůli přepravě na Moravu, jeho žena pracovala na lebce. Právě lebka totiž sousoší doplní. „Na našem modelu nebyla, ale chtějí ji jako templářský symbol. Bude stát na podstavci u nohou obou," popisuje Jitka.

Pískovcoví věrozvěsti dorazí do cíle během středy, ale na slavnostní odhalení si ještě počkají. „Socha bude vysvěcena 7. července," dodávají autoři.