Pionýrů v Plzeňském kraji přibývá. Oproti loňskému roku se členská základna zvedla o 86 členů na celkový počet 2685 členů. V roce 2010 bylo přitom registrováno v Plzeňském kraji 2167 lidí. Pro pionýry je to úspěch, protože mnoho akcí, které pořádají, je pro širokou 'nepionýrskou' veřejnost.

„Při porovnání členů v jednotlivých krajích jich má Plzeňský kraj nejvíce,“ sdělil předseda Plzeňské krajské organizace Pionýra Martin Mlynářík.

Současný Pionýr vznikl přeměnou z Pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže, která za socialismu sjednocovala všechny mládežnické spolky.

Pionýři se i dnes, téměř 30 let od vzniku samostatné organizace, potýkají s tím, že je lidé spojují s minulým režimem, často jim přisuzují rudé šátky a povinné členství. „Setkáváme se s tím stále, ale v menší míře. Je to ale tak, že dnešní Pionýr nemá s žádnou politickou ani náboženskou ideologií nic společného,“ sdělil Jakub Kořínek z Pionýra. Plzeňačka Michaela Růžičková ale na minulost nezapomněla. „Dítě bych k pionýrům nedala, určitě je to dnes jiné než za mě, ale já to mám spojené s komunismem a červenou barvou. Ani bych se nedivila, kdyby se dceři ve škole smáli,“ řekla Růžičková.

S tímto názorem nesouhlasí Dagmar Černá, jejíž obě děti chodí do Pionýra už od šesti let. „Naučily se samostatnosti, mají tam partu kamarádů a baví je to. Ostatní děti to berou jako jakýkoli jiný kroužek,“ říká maminka.

S dětmi v Pionýru pracuje více než 2000 dobrovolníků, často mladších 18 let a větší část činnosti organizace je otevřená veřejnosti. „Rudé šátky už nikdo nenosí, nemáme stejnokroj,“ dodává Mlynářík.

Největší dětskou organizací je Junák-český skaut, skautů je v Plzeňském kraji kolem 3500. „Naši oba kluci chodí do Skauta už několik let. Baví je to a nám odpadá starost, kam poslat kluky na letní tábor,“ chválí si tatínek Petr Berka z Blovic.

Úspěch obou organizací založených na aktivním pobytu venku je podle jejich šéfů důkazem toho, že děti baví i něco jiného než se jen dívat do počítačů a telefonů.

Město Plzeň předalo cizinecké policii speciální přístroj na kontrolu otisků prstů a rozpoznání obličeje on-line.
FOTO: Nový přístroj prověří cizince, zkontroluje otisky i obličeje on-line