Jednotlivci i celé rodiny zde mohli obdivovat práci desítek modelářů, kteří na plzeňskou akci dorazili z různých koutů republiky. Kromě běžných plastových stavebnic uvnitř haly byly venku v areálu k vidění také létající modely nebo bojová technika, stejně tak i modely moderních tahačů a nakladačů, vše na dálková ovládání. Na své si přišli i příznivci veteránů nebo závodních rallye aut.

Na letošní PilsenKit dorazil se svými modely i 43letý Jiří Novák z Tábora. "Jsem tady asi popáté. Dnes s sebou mám několik letadel, mezi nimi i Hercules AC-130U Gunship. Trvalo mi asi tři roky, než jsem ho dal dohromady," popsal historii zhruba půlmetrového modelu Novák. "Dělal jsem na něm ale jen když byla chuť, jinak by to tak dlouho netrvalo. Běžně model dodělám tak za tři týdny. Ročně jich udělám tak sedm," přiblížil svůj koníček Novák. Doma má na 40 modelů, většina je jich ve vitríně, Hercules ale musí kvůli své velikosti být na skříni. "Největší model to ale není. Mám i bombardér B1 a i když běžně stříkám modely v kuchyni, tenhle jsem musel dělat v garáži, má 90 centimetrů," řekl modelář.

Sestavováním modelů se zabýva od svých 15 let. Do roku 2009 jsem na všem dělal sám, pak jsem se seznámil s dalšími modeláři na model foru na internetu. Přidal jsem se ke skupině s názvem 'what if'. Myšlenka této skupiny je založená na tom, že neděláme modely v podobě, ve které ve světě skutečně existují. To je i příběh tohoto Herculesu, který na sobě má české znaky, i když žádný takový v České republice nelétá," vysvětlil Novák.

S lidmi se stejným koníčkem se nesetkává však jen na internetu, ale patří k jednomu z pěti členů táborského modelářského klubu. "Všech pět členů jsou vlastně i lidé, kteří jsou v klubu od počátku. První schůzi nás absolvovalo více, ale nakonec zůstalo u tohoto počtu," řekl modelář.

Čas od času dojde i na takzvané patláky. "Tak říkáme tvůrčímu víkendu, kdy se sjede parta známých z různých koutů republiky, například z Liberce, Českých Budějovic, ale i z Plzně. Bývá nás kolem deseti. Od pátku do neděle potom modelaříme společně. První patláky byly složité, dělalo se u někoho na chatě nebo dokonce i v zahradním altánu. Nakonec se nám ale podařilo sehnat dobrý prostor, bývalou školu. Tam máme dokonce i kuchyň," vysvětlil Novák. "Při patláku si dobře popovídáme, ukážeme modely, na kterých pracujeme a můžeme využít i znalostí ostatních kolegů a nechat si tak třeba nastříkat model od zkušenějšího," dodal.

Jiří Novák vystavuje své modely i na dalších akcích. "Jezdím do Pardubic, Vyškova a také do Křivonosky. Když se koná výstava Model Brno, zajedu i tam," řekl.

Na otázku, jaká bude budoucnost modelařiny v rodině Nováků, částečně odpověděla přítomnost jedenáctileté dcery Terezy. "Dcera už si také slepila několik modelů. Mezi nimi i tank nebo letadlo," dodal s úsměvem tatínek.

Jiří Novák s modelem Hercules AC-130U Gunship