Plzeňské kovárny a hutě Pilsen Steel našly zájemce, kteří by byli schopni společnost koupit i se zaměstnanci a pokračovat ve výrobě. Více než pět set zaměstnanců tak získalo naději, že by se mohli vrátit do práce. O tom, kdo tradiční průmyslový podnik koupí, by se mělo rozhodnout na konci listopadu, o koupi hutí a kováren se ucházejí nejen české, ale také zahraniční firmy.

Ve čtvrtek o budoucnosti společnosti jednal insolvenční správce s věřitelským výborem, kteří vyhodnocovali nabídky potenciálních zájemců. „Zjistili jsme, že existují vážní zájemci, kteří by chtěli celý podnik koupit a dál jej provozovat,“ řekl Deníku insolvenční správce Jaroslav Brož. Podle informací serveru idnes.cz je mezi zájemci také pražský podnik Trojek a.s.

PRODAT CELEK

„Společně s věřitelským výborem jsme proto došli k závěru, že nyní k ukončení provozu podniku a hromadnému propouštění nedojde, protože existuje naděje, že se provoz obnoví,“ sdělil Brož a dodal, že jsou také zájemci, kteří by odkoupili jen část firmy se zaměstnanci, celý podnik bez zaměstnanců nebo také pouze jednotlivá aktiva společnosti.

Prioritou je však prodat Pilsen Steel jako celek se zaměstnanci a opět jej uvést do provozu. „Pokud by společnost skončila, byla by to velká rána pro plzeňskou, ale také českou ekonomiku,“ upozornil.

Podle předsedkyně odborů Ivanky Smolkové mají zájemci dodat závazné nabídky do 21. listopadu. „Věřitelský výbor by pak měl o prodeji rozhodnout 26. listopadu,“ doplnila.

„Nyní je důležité udržet zaměstnance. Dle mého názoru dělá insolvenční správce vše proto, aby uspokojil mzdové nároky,“ uzavřela.

Zaměstnanci by návrat do zaměstnání uvítali. „Rád bych se vrátil, vždyť jsem tam pracoval jednačtyřicet let,“ uvedl současný zaměstnanec Václav, jehož identitu Deník zná. „Stále čekám, jak se situace vyvine. Poslední dvě výplaty už jsme nedostali a vím, že někteří kolegové už si přes půl roku brigádně přivydělávají,“ okomentoval Václav.

MILIARDOVÉ DLUHY

Společnost se dostala do vážných finančních potíží. Věřitelům dlužila skoro devět a půl miliardy korun. Výroba se zastavila k 1. lednu 2019. Odstávka měla být ukončena 28. února letošního roku, nakonec byla prodloužena až do konce letošního roku. Ruští majitelé navíc na Pilsen Steel v lednu sami podali insolvenční návrh.

Osobní auto srazilo v Plzni na Americké třídě chodce
Na Americké srazilo auto chodce, se středně těžkým zraněním skončil v nemocnici