Pomník má sice uříznuté pylony a čeká se na jeho obnovu, stává se z něj ale prostor, kterému je dobré se raději vyhnout.

Místostarosta třetího městského obvodu David Procházka (ANO) připouští, že místo někteří lidé opakovaně využívají 'ke konzumaci alkoholických nápojů, provádění očisty a dalších potřeb'.

Jenže místo toho, aby je strážníci nebo policisté vykázali, tolerují je tam. „Víme o nich, ale nemůžeme s nimi prakticky nic dělat. Pokutovat je nemá smysl, nic nemají. Nezbývá, než se je snažit častými kontrolami odsud dostat," prohlásil velitel Městské policie Plzeň Karel Mach.

Další věcí je úklid, za nějž je odpovědný třetí městský obvod. Ale zašlé a denně přibývající skvrny nikdo nečistí. Americká třída se sice uklízí dvakrát denně, ale jde jen o zametání a sbírání odpadků. „Náš obvod proti skvrnám na chodnících bojuje prováděním strojové dezinfekce, bohužel v dané lokalitě toto nelze strojově provádět z důvodu použité dlažby," vysvětlil Procházka. Samotné čištění pomníku speciálními prostředky se podle něj provádí jednou ročně vždy před pietními akty. Letos tam ale vzhledem k tomu, že pomník byl odříznut, žádný akt nebyl. Nač tedy uklízet.

Spoluautor pomníku architekt Jan Soukup je současným stavem zklamán. „Je to vizitka společnosti a jejího vztahu k pietním místům," poznamenal. Dodal, že když si sednete k pomníku v cizině, policie vás zdvořile vykáže. Soukup míní, že pokud město nedokáže místo uchránit od špíny a bezdomovců, nemusí sem pořizovat nové pylony za deset milionů korun.

Místostarosta Procházka slíbil, že obvod zasáhne. „Budeme se snažit najít levnější a častější čištění plochy i zajištění udržitelnosti pořádku ve spolupráci s policií a městskými strážníky," uvedl.

Na nový památník zastupitelé odhlasovali na zářijovém zasedání 15 milionů korun. Na samotný pomník ale nepůjde celá částka. „Upravíme také celý prostor u pomníku," řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Znamená to předělání inženýrských sítí, osvětlení nebo nové žerdě na prapory. Soutěž na nové pylony zatím nebyla vypsána, nyní se připravuje. Je jisté, že do příštích květnových oslav hotový nový památník nebude.

Základní kámen pomníku, kterým Plzeň děkuje Američanům za osvobození, byl položen v roce 1990. Letos se zjistilo, že mnohatunové žulové pylony praskají a ohrožují okolí, a musely být odříznuty.