Do Plzně přijel zazpívat Škodu lásky za doprovodu Plzeňské filharmonie na pivní slavnost na náměstí Republiky.

Do Plzně jste přijel zazpívat Vejvodovu Škodu lásky. Musel jste se učit slova?
No ano, samozřejmě musel. Nikdy jsem to nezpíval, navíc v angličtině, což není můj nejoblíběnější jazyk pro zpěv. Kdybych zpíval populární muziku, tak by to bylo jiné. Ale dá se to naučit. Je to milá píseň, kterou myslím každý Čech zná. I když česky bude jen její závěrečný verš.

Takže Slovák v Česku zpívá anglicky Škodu lásky.
Ano. Ještě by to mohlo být německy s bavorským akcentem, protože oni si tu písničku velmi nárokují a říkají, že je jejich. Ale já si myslím, že to je česká píseň.

Přijízdíte na pivní slavnosti. Kolik piv si jako operní pěvec můžete dovolit vypít?
Dovolit si mohu, kolik chci. Ale přiznám se, že pivo piju a mám ho rád hlavně v letním období. V tom čase ho piju relativně dost, když je k tomu vhodná příležitost. Mám na mysli dobu, kdy nemusím zpívat. Každý na něj reaguje jinak a mně vytváří v krku hleny, takže stále odkašlávám, a v době koncertů ho tedy moc nevypiju. Ale když jsem v Plzni, rozhodně nebudu pít vodu.

Je pátek před obědem, tak už jste nějaké jídlo dneska měl?
Zatím ne. Dám si ho večer.

Plzeňané vás znají z divadla nebo z Velké synagogy, kde jste koncertoval. Teď máte premiéru na náměstí Republiky pod širým nebem a s tisíci návštěvníky pivních narozenin. Znáte ten pocit?
Ne, je to poprvé, ale dovedu si to představit. Znám účinkování pod širým nebem, kde jsou nainstalované mikrofony a technika tak, aby bylo vše slyšet i do vzdálených míst.

Spíš jsem měla na mysli, že jste zvyklý na noblesní publikum a smoking. Návštěvníci pivních slavností, to je jistě jiná káva.
No, to ano (smích). Ale se mnou tam bude Plzeňská filharmonie a s ní má Vejvodova píseň zase jiný náboj. Je to takové swingové a velmi pěkné. Populární hudbě se já ostatně nijak nebráním, s populárními zpěváky jsem zpíval často a měl jsem z toho dobrý pocit.

Všimla jsem si, že když jste zpíval s Karlem Černochem, jmenovala se píseň Láska prý. S Palo Haberou zase Píseň lásky a s Karlem Gottem Svět lásku má. Teď Škoda lásky. To je záměr nebo náhoda, že když jdete do popu, tak jedině s láskou?
Je to náhoda, ale kdybychom šli k jiným zpěvákům, zjistíme, že o lásce se zpívá všude. Texty jsou prostě tak vytvořené a platí to i v opeře. I tam je v každé nebo v každé druhé větě láska.

Prošel jste si Plzeň, dovolíte si ten luxus, že se sám vydáte na procházku?
Ne, přijeli jsme ve dvě hodiny v noci a čas projít se tu nemám. Ale docela mě to mrzí, protože Plzeň se mi vždy velmi líbila. I dnes vidím, jak je krásně přebudovaná, kolik tu máte nových pěkných budov. Rád bych se tu u vás prošel, ale najdu si na to jinou dobu, jiný čas a přijedu. Když nebudu mít žádné umělecké povinnosti, tak půjdu na Spilku, dám si pivo a projdu se městem. teď mám více času než dřív, tak to můžu udělat.

Zvolňujete tempo?
Ano, i když se není čím chlubit. Momentálně jsem vlastně nezaměstnaný, což zní velmi krutě, ale je to tak. Už nejsem ředitelem opery Slovenského národního divadla, kde se vyměnilo celé vedení. Takže jsem si letos dovolil takové delší prázdniny. Ne, že bych nedělal vůbec nic, připravuji menší komorní koncerty a uvidím, jaké příležitosti se mi naskytnou a jaké projekty by mě v pár příštích letech ještě uspokojily. Přece jen, jsem už v penzijním věku. Za rok jsem v penzi. Tedy pokud nám nezvednou důchodový věk.

Těšíte se na volno?
Ne, penze jako taková je strašná. Samozřejmě, že být doma, nemít už stres a hodně závazků je dobrá věc. Ale já jsem byl dosud zvyklý na hodně práce a začíná mi to chybět. Určitě nevydržím doma dlouho sedět se založenýma rukama. Ale mám se dobře, nestěžuju si. S manželkou si rozumíme a máme krásný vztah, žijeme si teď tak lážo plážo, jak já říkám. Užívám si tedy rodiny, našeho domu. Ale těším se, že ještě přijde nějaká práce, koncerty.