„Ten trend je skutečně výrazný. Na trhu už prakticky nemáme heroin, takže lidé se to snaží dohnat jinými náhražkami. A když se zaměřím konkrétně na pervitin, tak počet uživatelů v posledním roce či dvou skutečně rapidně narostl," sdělil Martin Parula z Agentury sociální práce Ulice, jejíž pracovníci se pohybují přímo v terénu.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí celníků Jitka Blahutová. „Zaznamenali jsme to. Pervitinu se dostává na trh více, než v minulých letech. Jen od začátku roku odhalil Celní úřad pro Plzeňský kraj 2,8 kg této drogy," uvedla Blahutová. Doplnila, že nejvíce záchytů celníci provedli na tržnicích v příhraničních oblastech.

Podle statistiky řešili policisté od začátku roku více než 170 případů souvisejících s drogami. To, že je pervitin na vzestupu, potvrzuje i případ, který kriminalisté řešili před několika dny na Tachovsku. V obci Stráž odhalili jednu z největších varen pervitinu v České republice. Látky, které zde policisté našli, by stačily na vyrobení deseti kilogramůdrogy. „Zadrželi jsme čtyři mladé cizince, kterým teď hrozí až deset let vězení," sdělila mluvčí policie Dagmar Jiroušková. Kdyby se drogu podařilo prodat, výrobci by si vydělali více než deset milionů korun.

Prodejci „peří", jak se pervitinu lidově říká, jsou podle celníků čím dál rafinovanější. „Nacházíme stále nové formy úkrytů. Pervitin jsme našli například v ramínkách na oděvy, v plyšových hračkách, pod parapety oken, v lemech závěsů, v konstrukcích stánků, trámech, stojanech nebo trubkách položených v zemi," upřesnila Blahutová.

Podle policejní statistiky je drogová problematika v kraji obecně na vzestupu, ať už se jedná o tvrdé nebo lehké drogy.