Rozsáhlé kritice ze strany Akreditační komise ČR čelí Fakulta pedagogická (FPE) Západočeské univerzity v Plzni. Komise starající se o kvalitu vysokoškolského vzdělávání vytýká fakultě především nedostatečné personálního zajištění i problémy s koncepcí studijních oborů.

Fakulta žádala o akreditaci 51 studijních oborů, přičemž bez problémů byly pouze tři z nich. Pro zbylé obory navrhuje komise omezení akreditace spočívající v zákazu přijímání nových uchazečů.

Potíže se však na fakultě, jež má v současnosti asi 2000 studentů, objevily už před šesti lety. „Personální zabezpečení pedagogicko-psychologické přípravy se významným způsobem nezlepšilo od roku 2010, kdy komise poprvé (a od té doby opakovaně) upozorňovala na nedostatky. Avizovaný kvalifikační růst se z větší části neuskutečnil," shrnuje únorová zpráva připomínky týkající se všech navazujících magisterských programů na PFE.

Tomuto tvrzení však oponuje děkan fakulty Miroslav Randa: „V roce 2012 jsme podávali zprávu, kde jsme zlepšení dokládali. To spočívalo hlavně ve zvýšení habilitovaných pracovníků." Kritika se v téže oblasti vztahuje také na bakalářské studijní obory, jež podle vyjádření komise dostatečně nesměřují k učitelství a chybí v nich gradace.

Vedle už zmíněné peda-gogicko-psychologické oblasti, která tvoří společný základ pro všechny budoucí pedagogy, trpí fakulta rovněž nedostatkem odborníků zaměřujících se na vyučování konkrétních předmětů.

Ze všech 51 oborů, o něž škola žádala reakreditaci, byly podle tajemníka komise Jiřího Smrčky uznány tři – učitelství pro mateřské školy a pro 1. stupeň základních škol a též tělesnou výchovu a sport (což je jediný neučitelský obor). V ostatních případech navrhla komise omezit akreditaci zákazem přijímat ke studiu nové uchazeče. „Svůj návrh jsme předali ministerstvu, které povede se školou správní řízení," konstatoval Smrčka. Doplnil, že pokud by ministerstvo rozhodlo o omezení, změna by se dotkla až přijímacího řízení v akademickém roce 2017/2018.

Vedení fakulty už začalo situaci řešit, na zlepšení má stanovený měsíc. Děkan Randa rozhodně nepovažuje situaci za fatální. „Jsem přesvědčen, že záležitosti, které jsou nám vytýkány, dokážeme vyjasnit," ubezpečil. Už ne tak optimistické stanovisko zaujímá tajemník Smrčka, který upozornil na to, že na vině je především dlouholeté neřešení problémů, jež teď pouze vykrystalizovaly. Komise si vzala na paškál ještě Fakultu filozofickou ZČU, konkrétně navazující magisterský obor učitelství francouzštiny pro střední školy, jemuž zrušila akreditaci. Stávající studenti v klidu dostudují, nicméně nové uchazeče v červnu fakulta nabírat nebude.