Divadlo na zámku
středa 17. června: O. Wilde: Jak je důležité míti Filipa
čtvrtek 18. a pátek 19. června: W. Shakespeare: Večer tříkrálový aneb cokoli chcete
čtvrtek 25. června: J. Just: Záměna
pátek 26. a sobota 27. června: L. Sýkorová: Město Slunce
Začátek je vždy ve 20:30 hod. V případě deště se představení přesouvají do blízké sokolovny.
Vstupenky ke koupi na místě před začátkem představení nebo na www.plzenskavstupenka.cz

Před patnácti lety odehráli ochotníci Divadelního spolku Jezírko první velkohru v křimickém zámeckém parku. Letos se tu představení pod širým nebem budou konat znovu, na programu je mimo jiné premiéra o kdysi nejvelkolepějším městě starého Egypta – Město Slunce. Festival Divadlo na zámku se koná od zítřka do soboty 27. června v Plzni-Křimicích. A vůbec poprvé je po celou dobu zajištěn náhradní prostor v blízké křimické sokolovně.

„Originalita myšlenky projektu spočívá v tom, že herci opustili kamenné divadlo a vypůjčili si křimický park. Vzniklo přírodní divadlo, kde divák může obdivovat kouzlo stmívající se krajiny a vychutnávat si k tomu klasická i autorská představení se světelnými efekty a hudbou," říká vedoucí Jezírka Martina Macáková.

Divadlo na zámku odstartuje zítra večer komedie plná omylů, záměn a lásky – Jak je důležité míti Filipa od Oscara Wilda. O den později se divákům předvede zhruba třicítka herců v Shakespearově velkohře Večer tříkrálový.

Naopak komorní je komedie Záměna na motivy hry Jiřího Justa, která bude mít v parku venkovní premiéru. Hrají v ní jen čtyři herci a pojednává o tom, jak to může dopadnout, když si kamarádi zatouží vyměnit manželky.

Letošní novinka, Město Slunce, je autorská hra z pera Lucie Sýkorové, která je psaná na tělo nejen početnému souboru Jezírka, ale i Plzni, jež byla ve středověku nazývána Městem slunce.

„Tisíce let staré příběhy faraonů nás fascinují a díky archeologům už víme, proč tyto civilizace zanikaly. Otázkou zůstává, jestli se z jejich chyb dokážeme poučit," přibližuje téma hry její autorka a režisérka. Diváky mimo jiné čeká setkání s krásnou královnou Nefertiti, součástí inscenace jsou i známé melodie s novými texty a zajímavá taneční choreografie.