A že to je nešťastné spojení, to se říká od pradávna. Vždyť na Velký pátek zradil Ježíše třináctý z apoštolů. V pátek 13. října 1307 zase francouzský král Filip IV. začal s vyvražďováním templářského řádu.

A pověra o pátku třináctého je dodnes jednou z nejrozšířenějších. Nedávný průzkum agentury Median ukázal, že jí věří 28 % Čechů. Víc strachu už vyvolává jen „černá kočka přes cestu".

V mnoha hotelích proto nemají pokoj třináctku, v některých výškových budovách je nad dvanáctým patrem čtrnácté ani ve Formuli 1 nezávodí žádný vůz se startovním číslem 13.

Se statistikou potvrzující, že v pátek třináctého mívají lidé pech, přišla dokonce i pojišťovna Generali.

„Zatímco průměrný počet prasklých čelních skel u aut je běžný den 25, v pátek třináctého míváme takových případů dvakrát více," tvrdí Jiří Cívka z pojišťovny.

Ať už pověrám věříte, nebo ne, je dobré mít se na pozoru. Dnes, stejně jako v jiné dny…

Co říkají na pátek 13. čtenáři?

Michal Baštrnák, Obora
Pro mě je pátek 13. den jako každý jiný. Nechápu, proč si ho vsugerovat jako nešťastný den. Smůlu mně nikdy nepřinesly ani černé kočky, které mi zkřížily cestu.

Klára Jurdová, Chudenice
Já mám „13" za své šťastné číslo. Nikdy jsem se na toto datum nevymlouvala. Je na každém, jak to vnímá. Ale třeba na to, že komeník nosí štěstí, věřím.

Jiří Berk, Lom u Tachova
Třináctka je pro mě rozporuplný číslo. 13. jsem se narodil, když jsem hrál fotbal měl jsem ji na drese, ale taky sem občas měl na něj smůlu. Jinak pověrčivý vůbec nejsem.

David Všetečka, Domažlice
Osobně pátek třináctého neřeším, je to den jako každý jiný. Ale zákazníci v naší pohřební službě v drtivé většině nechtějí na tento den objednávat obřad, směřují jej na sousední dny.

Hana Kroftová, Kařez
Nejsem pověrčivá. Navíc když rozdělím pátek a číslovku třináct, pátek mám z celého týdne nejraději. Čeká mě víkend s rodinou. Třináctku mám také ráda, protože jsem se vdávala.