Počin má na svědomí skupina dívek, která se neoficiálně přezdívá Měsíční záře. „Jsme čtyři kamarádky. Sešly jsme se čtyřikrát asi na hodinu, připravily jednotlivé díly a pak to v noci z úterý na středu na soše sešily," popisuje vysvětluje Jana Holatová, jedna z autorek háčkovaných podkolenek.

Inspirací plzeňské skupině byla pražská skupina Úlet ovčí babičky, v jehož rámci byl ostrov Kampa vyzdoben háčkovanými rybičkami. Další pražská skupina oblékla tzv. oko na soše před novou scénou Národního divadla.

Barevnými podkolenkami pro sochu na Anglickém nábřeží v Plzni chtěly dívky oživit dlouhodobě nevyužívaný prostor v centru města. I když je socha spjatá s minulým režimem, připomíná československé vojáky bojující za druhé světové války v Rudé armádě, nemá prý akce politický podtext. Tento druh umění děvčata baví a obhajují jej, protože na rozdíl třeba od graffiti nedochází k poškození objektů ani jejich okolí.

Plzeňské streetarterky háčkování a pletení baví a tak už vyhlížejí další vhodné objekty ke zkrášlení. Pokud by někdo soše z Anglického nábřeží podkolenky sundal, jsou připraveny uháčkovat nové.

David Růžička