Město připravuje vyhlášku, která podomní i pochůzkový prodej zakáže.

Nejvíce prodejců je jednoznačně v ulici Bedřicha Smetany a přilehlých sadech. Tudy člověk těžko může projít, aniž by ho oslovili minimálně dva prodejci. „Chodím tudy do školy téměř denně a hodně mě to otravuje. Už na to ani nereaguju," podotkla vysokoškolačka Lucie Suchá.

K nařízení, které vzniklo na popud primátora Martina Baxy, stížností občanů a také zkušeností z jiných měst, už se vyjádřily všechny obvody. „Souhlasíme s navrženým zněním," potvrdil Deníku jak starosta Doubravky Michal Chalupný, tak místostarosta Lochotína Vladimír Tichý. A nejinak je tomu i v ostatních obvodech.

A co se přesně změní? V historickém jádru už byste neměli potkat žádného obchodníka, který bude nabízet zboží. „Nařízení se netýká charitativních sbírek, jako je Květinový den či Tříkrálová sbírka," ujišťuje primátor Baxa. V ulicích také zůstanou prodejci časopisu typu Nový prostor. Na dodržování městského nařízení by měly dohlížet hlídky městské policie.

Pokud se ovšem prodejci rozhodnou zboží nabízet v některém obchodním centru či před ním, problém se strážníky mít zřejmě nebudou. Zde už jde o soukromý pozemek a záleží na tom, jak se k tomu to které centrum postaví. Zákaz se nevztahuje na prodej ovoce a zeleniny přímo z auta, na který jsou zvyklí např. obyvatelé Slovan či Radobyčic.

Zatímco zákaz pochůzkového prodeje má omezenou územní platnost, podomní prodejci mají smůlu v celé Plzni. „Chceme vymýtit ty, kteří chodí od domu k domu a zejména seniorům nabízejí nevýhodné smlouvy. Typickým příkladem je smlouva na dodávky plynu či energie nebo sjednání pojištění," vysvětluje Baxa. Sám přiznává, že vymáhání bude velmi obtížné. Věří ale, že nařízení bude mít spíše preventivní dopad. „Seniorům říkáme: Nenechte se obtěžovat, město to zakázalo. Nenechte si vnutit smlouvy k podpisu," dodal. Nařízení by mělo začít platit během října, musí jej ještě schválit městští radní.

Zákaz podomního a pochůzkového prodeje už od letošního dubna platí například v jihoplzeňském Nepomuku, kde radní vyslyšeli stížnosti obyvatel a inspirovali se u kolegů z Moravy.

Nepomučtí teď mohou podezřelá individua nahlašovat místním policistům, kteří jsou na kontroly prodejců připraveni. Jediné, nač se zákaz nevztahuje, jsou celorepublikové charitativní sbírky s dobrovolným příspěvkem.

Kde bude zakázán pochůzkový prodej

Městská památková rezervace: ul. Bedřicha Smetany, Bezručova, Dominikánská, Dřevěná, Františkánská, Kopeckého sady, Křižíkovy sady, Malá, nám. Republiky, Pallova, Perlová, Pražská (po ul. U Zvonu), Prešovská, Riegrova, Roosveltova, sady Pětatřicátníků (kromě parkoviště), sady 5. května, Sedláčkova, Solní, Smetanovy sady, Šafaříkovy sady, Veleslavínova, Zbrojnická + ulice Martinská, Goethova, Jungmannova