Správcovské prohlídky, koncerty, výstavy či komentované procházky – to je zářijový program na některých památkách v Plzeňském kraji.

V klášterech Plasy a Kladruby jsou připraveny další prohlídky z cyklu Monastýrování, při kterých budou představeny osudy klášterů v době osvícenství i samotné josefínské reformy, které vedly k jejich zrušení. „Hostem prohlídek v obou klášterech bude historik Jakub Krček. Speciální prohlídka v klášteře Kladruby se uskuteční 11. září od 14 hodin. V klášteře Plasy se koná 18. září od 11 hodin,“ informovala mluvčí NPÚ Markéta Slabová.

ZÁMECKÉ VINOBRANÍ V NEBÍLOVECH

Hrad Švihov představí výstavu s názvem Černínskou krajinou Chudenicka a Švihovska, která je ke zhlédnutí ve výstavním sále švihovského hradu do konce října. „11. září od 15 hodin ji doplní přednáška o krajinářských úpravách na Chudenicku na přelomu 18. a 19. století. Na přednášku naváže v neděli 12. 9. komentovaná procházka po krajinářských úpravách na Žďáru u Chudenic. Akce začíná na Bolfánku v 10 hodin,“ popsala mluvčí.

Michal Prokop na Žebříku.
Kvůli desce jsme museli po pěti letech do zkušebny, říká Michal Prokop

V rámci 29. ročníku hudebního festivalu Haydnovy hudební slavnosti zazní 17. září od 19 hodin na zámku Nebílovy koncert Italská hudební conservatoria v podání komorního klasicistního orchestru ENSEMBLE 18+ a sopranistky Marie Fajtové. Milovníci vína se pak mohou 25. září těšit na tradiční nebílovské Zámecké vinobraní.

O prodlouženém svatováclavském víkendu, 25., 26. a v úterý 28. září, připravili na hradě Rabí prohlídky hradního areálu zaměřené na středověkou oděvní a textilní kulturu. Začínat budou vždy v 10:30 a 13:30 hodin.

Na hradě Velhartice bude do konce návštěvnické sezony k vidění výstava Krajina míru, pole války, která hravou formou přibližuje období třicetileté války na Plzeňsku i každodenní život na velhartickém hradě.

ORIENTÁLNÍ ZAHRADY

Zájemci o historické zahrady si mohou až do konce října prohlédnout výstavu Stavby a zahrady s orientální tématikou v oranžerii zámku Manětín. „Ta představí fenomén používání staveb s orientální tématikou v zahradách a parcích na území naší republiky od poloviny 18. století až do první republiky,“ dodala Slabová.

Příznivci vojenské historie předvedli ukázku incidentu, jak se mohl odehrávat v září 1938.
PODÍVEJTE SE: Na náměstí v Dobřanech po sobě stříleli Češi a Němci