Zahájení sezony
sobota 29. 3.
hrad a zámek Horšovský Týn,
zámek Manětín, zámek Nebílo-
vy, hrad Rabí, klášter Plasy

sobota 5. 4.
klášter Kladruby, zámek Kozel,
hrad Švihov, hrad Velhartice

12. – 13. 4
Selský dvůr U Matoušů (Veli-
konoce na statku)

květen
hrad Přimda, zámek Červené
Poříčí 

Na co budou památkáři letos turisty lákat, prozradili včera na zámku v Manětíně zástupci NPÚ i sami kasteláni.

Během posledního březnového víkendu s předstihem své brány otevřou hrad a zámek Horšovský Týn, zámky Manětín a Nebílovy, hrad Rabí a Klášter Plasy. O týden později, kdy sezona začne oficiálně, budou lidé moci poprvé v roce 2014 zavítat do kláštera v Kladrubech, na zámek Kozel a na hrady Švihov či Velhartice.

Hrad Přimda otevře až v květnu a plzeňský Selský dvůr U Matoušů se bude otevírat při zvláštních příležitostech, stejně jako zámek Červené Poříčí. „V letošním roce prodlužujeme nabídku mimořádných prohlídek o dva měsíce," uvedl poříčský kastelán Marcel Čermák s tím, že zámek na turisty čeká od května do konce srpna.

Co a kde chystají?

Kláštery Kladruby a Plasy nemine další ročník úspěšného společného projektu Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela, Horšovský Týn kromě kuriozit typu historické prádelny, v níž si návštěvníci zkusí postaru vyprat, zve na další ročník Juniorfestu, jehož největší hvězdou bude představitel Sandokana Kabir Bedi. Novinkou Švihova budou projížďky lodičkou ve vodním příkopu a podobnou atrakci nabídne i Červené Poříčí.

Nebílovy se letos budou chlubit hlavně vloni zrestaurovaným tanečním sálem s freskami Antonína Tuvory. „Teď jsou hotové parkety, zasychá poslední vrstva laku," uvedl kastelán Milan Fiala. Sál se slavnostního otevření dočká v květnu. Ožije hlavně koncerty a dalšími akcemi.

Dobrou zprávou pro turisty je, že se letos nemění otevírací doba, na kterou byli zvyklí, a památky také nenavyšovaly vstupné. Tedy alespoň ne plošně. Pouze v Horšovském Týně, Kladrubech, Plasích a Švihově došlo k dorovnání výše vstupného se srovnatelnými objekty v rozmezí od 10 do 20 Kč," uvedl Petr Pavelec, ředitel českobudějovického NPÚ, jenž o objekty na Plzeňsku pečuje.

Spolykají miliony

NPÚ má od roku 2014 do roku 2018 v plánu investovat do spravovaných památek zhruba 76 milionů korun. Pomohou především opravovat a rekonstruovat.

V Kladrubech, Plasích a na Kozlu budou v tomto roce rekonstruovat střechy, ve Velharticích se podívají na zub mostovkám dvou mostů, kterým škodí voda, na hradě Rabí, kde vloni za plného provozu opravili věž, z níž bude letos vyhlídka, chystají opravy čtvrté brány. U vstupního schodiště v Manětíně, nad nímž se od loňska skví zrestaurovaná freska z roku 1738, budou restaurátoři pokračovat s odkrýváním výzdoby stěn, čemuž budou moci návštěvníci přihlížet.

„Pro statek U Matoušů sice peníze zatím jisté nejsou, ale od loňského roku je hotový projekt na jeho rekonstrukci a oživení," konstatoval ředitel Pavelec s tím, že statek budou kromě návštěvníků využívat také památkáři. Má v něm vzniknout jakási pobočka NPÚ.