Právě českobudějovická zahrnuje vedle jižních Čech a Vysočiny také území Plzeňského kraje. Dosavadní územní odborná pracoviště v jednotlivých krajích ale nadále zůstanou jako samostatné jednotky, z jejichž okruhu činnosti je vyjmuta pouze správa památek, tedy hradů, zámků a klášterů. Svou odbornou památkovou činnost, která je jednou ze stěžejních náplní Národního památkového ústavu, budou vykonávat nadále. „Smyslem reorganizace je zjednodušení činnosti a uplatnění principu solidarity. Naše Územní památková správa v Českých Budějovicích tak bude mít na starosti jednatřicet objektů na území tří krajů," uvedl Petr Pavelec.

Od 1. ledna letošního roku tedy Územní památková správa v Českých Budějovicích pečuje o významné památkové areály tří krajů. Třináct z nich se nachází na území Plzeňského kraje. Jsou to státní zámky a hrady: Červené Poříčí, Gutštejn, Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Přimda, Rabí, Švihov, Velhartice, kláštery Kladruby a Plasy a také statek U Matoušů v Plzni-Bolevci.

Detašované pracoviště v Plzni se zatím nachází v budově plzeňského Územního odborného pracoviště v domě U Zlatého slunce v Prešovské ulici. Do budoucna se některá pracoviště přesunou také do prostor statku U Matoušů.
Podle Pavelcových slov právě reorganizace Národního památkového ústavu je příležitostí k oživení zmíněného objektu plzeňského statku U Matoušů. Ten se má v blízké budoucnosti stát veřejně přístupnou památkou oživenou zejména různými kulturními akcemi, ale i zázemím některým odborným složkám plzeňského detašovaného pracoviště. Statek je zároveň součástí historicky cenné Bolevecké návsi, kterou opravuje plzeňské ÚMO 1.