Až dosud to byl u nás jediný den v historii měření, kdy teplota pokořila čtyřicítku. Dnes a zejména zítra by rekord mohl padnout.

„Nejvyšší teploty se ukážou v neděli po 17. hodině, kdy se budou pohybovat na hranici 40 °C," uvedl plzeňský meteorolog Ivo Bohmann.

Letošní červenec je prozatím teplotně nad normálem, zato bouřek a vůbec srážek je výrazně méně.

Vedra, která panují v celé republice už druhý týden, mají za následek častější výjezdy záchranářů. „V posledních dnech jsou to zásahy u seniorů starších 80 let, kteří třeba kvůli horku nejí, ale ani nepijí. Jsou tedy dehydrovaní," řekla mluvčí krajských záchranářů Lenka Ptáčková. Výjimečné nejsou ani výjezdy k mladým lidem, kteří tráví čas na břehu koupališť či sportují, nepijí a z horka pak zkolabují.

A jaký je tedy recept na přežití vedra ve zdraví? Pít minimálně tři litry tekutin denně a zdržovat se přes poledne ve stínu nebo si aspoň chránit hlavu před slunečními paprsky. A hlavně se nenamáhat – žádná zátěž, jíst pouze lehká jídla a odpočívat. „Pozor je třeba dávat i ve stanech nebo v autech, kde je během chvilky nedýchatelno a teploty mnohem vyšší než venku," upozorňuje Ptáčková.

Ohroženi jsou také řidiči, například ti, kteří vozí lidi plzeňskou městskou dopravou, dostávají v těchto horkých dnech speciální iontové tablety proti dehydrataci. Pohotovost drží kromě záchranářů i dopravci, vlivem horka by mohlo dojít k poškození kolejí či nahřívání asfaltu.

Extrémní vedro mění plány i sportovcům. V Domažlicích zrušili tenisový turnaj veteránů naplánovaný na neděli, organizátoři se vzhledem k věku účastníků báli o jejich zdraví.

Jak bude v Plzeňském kraji

SOBOTA: Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 19 až 16 °C, nejvyšší denní 32 až 35 °C.

NEDĚLE: Jasno až polojasno, večer přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 20 až 17 °C, nejvyšší denní 36 až 39 °C.

PONDĚLÍ: Přechod studené fronty, bouřky (lokálně se mohou objevit přívalové deště, kroupy). Nejvyšší denní teploty do 26 °C.

Zdroj: ČHMÚ Plzeň

Extrémní vedra 
a sucho. To je červenec

Nejteplejší a nejsušší červenec v historii měření na Mikulce i v Bolevci. Takový je verdikt plzeňských meteorologů při hodnocení prvních 
25 dní tohoto měsíce.

Na stanici v Plzni-Bolevci, která měří už od roku 1969, je průměrná červencová teplota 17 °C, letos je ale o více než dva stupně vyšší. Podobné je to i na Mikulce. Tam se sice měří jen deset let, ale i zde je patrné, že letošní první prázdninový měsíc horkem vyniká – průměr říká 19,4 °C, letos je zatím 20,4 °C. Na nejteplejší měsíc v desetileté historii (2006) ale zatím stále chybí téměř tři stupínky.

„Naopak nejchladnějším červencem byl ten v roce 2011, kdy jsme na Mikulce naměřili průměrně jen 16,7 stupně," doplňuje Kateřina Průchová z plzeňského meteorologického ústavu. Víc než jindy si také užíváme slunečního svitu. Už teď má počasí ´splněnou´ normu, která platívá pro celý červenec. Podle boleveckých měření ji dokonce bohatě překročila (233 hodin oproti průměru 177 h).

Vedra a extrémní sucha sužují i zahrádkáře. A není divu. Průměrně v Plzni spadne kolem 75 mm srážek, v tomto měsíci ale celkový úhrn srážek počítáme na jednotky milimetrů. V Bolevci jsou to 4 mm, na Mikulce dokonce jen 3,2 mm. „Celkové množství srážek pravděpodobně ještě vzroste, v pondělí očekáváme přechod studené fronty, která s sebou přinese i bouřky," doplňuje Průchová.