Podle pověsti se u něj zastavil husitský vojevůdce Jan Žižka a v jeho stínu prý plánoval útok na cisterciácký klášter v Plasích. Ať to byla pravda, nebo ne, téměř třicet metrů vysoký a přes 700 let starý dub, o němž příběh hovoří, hovoří, už od úterního poledne také patří do historie.

Mezi 12. a 13. hodinou nakloněný strom praskl a položil se na pole.

Uvádí se, že v Plzeňském kraji byl dub dokonce nejstarší svého druhu. „Jako o sedmisetletém se o něm hovoří už určitě padesát let,“ řekl Ivo Kornatovský z Fotoklubu Plasy, který na definitivní konec usychajícího velikána upozornil na facebooku. Jeho snímky rychle vyvolaly velký ohlas, lidé na dub vzpomínají jako na nepřehlédnutelnou dominantu, cíl výletů či kulisu pro svatební fotografie.

„Poslední, kdo viděl dub stát, byl možná můj kamarád. V poledne kolem něj ještě jel do Plas a když se za hodinu vracel, dub už byl na zemi. Lidem je to líto, často jsme se u stromu zastavovali nebo jsme alespoň zpomalovali, když jsme projížděli kolem,“ pokračoval Kornatovský.

Dub v Lomanech před deseti lety.Zdroj: Deník / Pavel Korelus

Dub byl od roku 1978 chráněn coby památný pro svůj věk, vzrůst i jako krajinná dominanta. Na jeho špatném stavu se podepsaly zejména práce na poli, na jehož kraji stál – zemědělská technika nejspíše škodila jeho kořenům. Z druhé strany, kde je silnice, dubu zase v zimě škodila sůl.

Spolu s tímto dubem, kterému se někdy říká také Žižkův, rostl u Loman ještě jeden, ten ale jako zhruba pětisetletý uschnul už v roce 2003.

Plán, jak dub nahradit, je na světě. „Chceme na místě zachovat alespoň torzo stromu. A jelikož jsme zjistili, že máme z plodů Žižkova dubu vypěstovaný stromek, tohoto potomka vysadíme hned u původního dubu,“ vysvětlila krajská radní pro oblast životního prostředí Radka Trylčová.

Na Anglickém nábřeží se začalo se stavbou náplavky
Na břehu Radbuzy se bagruje. Začala tu růst náplavka