Nemocnice v Plzeňském kraji však hlásí dostatečnou kapacitu lůžek a podle potřeby jsou schopné ji navýšit.

V plzeňské FN bylo ke včerejšímu dni hospitalizováno čtyřicet lidí s těžkým průběhem nemoci. „Můžeme potvrdit, že hospitalizovaných pacientů přibývá. Šest osob je napojeno na umělou plicní ventilaci, deset je na lůžkách jednotky intenzivní péče,“ uvedla mluvčí FN Gabriela Levorová s tím, že vyčleněná kapacita lůžek je zatím dostačující a v případě jejího naplnění se otevřou další covidové stanice. „Infekční klinika pro covidové pacienty nabízí 35 lůžek, interní pavilon v bývalé vojenské nemocnici pojme 50 pacientů a dalších 11 lůžek jsou pracoviště JIP,“ shrnula Levorová.

Na pacienty s covidem jsou připravené také krajské nemocnice akutní péče. „Máme k dispozici zhruba dvacet až třicet lůžek na oddělených lůžkových stanicích, nicméně v případě potřeby a zhoršení situace dokážeme uvolnit další kapacity,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ilustrační foto
Plzeň žije zdravě a děti s ní

Podle něj jsou krajská zařízení rovněž schopna se postarat o pacienty s těžkým průběhem infekce. „Pro tyto případy máme připravena lůžka s podporou životních funkcí na intenzivní péči a máme rovněž dostatek přístrojů poskytujících umělou plicní ventilaci,“ doplnil Kokoška.

Plzeňský kraj dostal v první polovině září pokyn od Ministerstva zdravotnictví, aby se začal chystat na zhoršení situace. „Ministerstvo nás oslovilo, abychom připravili všechny krajské nemocnice akutní péče,“ informovala krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

NEMUSÍ DO PLZNĚ

Jak se nemocnice přeorganizují, je podle ní v kompetenci krajského holdingu a ředitelů zdravotnických zařízení, žádné z nich ale nemůže pacienta s covidem odmítnout. „Už neplatí to, že pacienti s jiným zdravotním problémem, kteří jsou nakaženi, ale nemají těžký průběh, musí do FN v Plzni péči jim poskytnou i nemocnice krajské,“ upozornila Stárková.