Hospicová péče je v regionu méně dostupná, proto už před dvěma lety svatý Lazar zřídil pro vážně nemocné podpůrnou a paliativní ambulanci. „Bylo tedy jen otázkou času, kdy zřídíme domácí hospicovou péči. Je zapotřebí, aby se tato služba dělala kvalitně. A my jako kamenný hospic k tomu máme nejlepší předpoklady, jakými jsou zázemí a kvalitní a stabilní personál prověřený léty,“ uvedla ředitelka.

Kapacita mobilního hospice je podle Helíškové zatím otevřená. „Jsme schopni se postarat až o 15 pacientů,“ poznamenala. Hospic ještě zajišťuje smlouvu se zdravotní pojišťovnou a bude muset projít výběrovým řízením na krajském úřadu. Zařízení, které má momentálně okolo pět desítek zaměstnanců, bude rozšiřovat řady o další pracovníky. „Přijmeme novou lékařku a také zdravotní sestry,“ doplnila Helíšková.

Ilustrační foto.
Záchranář se v práci opil, málem usnul na pacientce. Půjde před soud

Od ledna 2022 bude na Plzeňsku poskytovat domácí hospicovou péči také organizace Křídla andělů, kterou založil Oblastní spolek Českého červeného kříže Plzeň-město a Rokycany. „Službu pak budou moci využívat nejen umírající, ale i například lidé po operačních zákrocích, po mozkových příhodách, s roztroušenou sklerózou nebo Parkinsonovou nemocí.

V mobilní hospicové péči bude pokračovat také zařízení Domov, které na začátku listopadu kvůli nedostatku financí ohlásilo konec činnosti. Díky finanční podpoře veřejnosti však Domov neskončil a bude moci nevyléčitelně nemocným dospělým lidem služby v jejich domovech dále poskytovat, uvedla to jeho ředitelka Jana Červánková. „Opravdu jsme si mysleli, že končíme. Vzedmula se ale taková vlna podpory a zájmu, že zatím můžeme pokračovat,“ řekla Červánková s tím, že organizace si dá čas do března. „V tu dobu už bude jasné, zda bude dostatek peněz na další provoz,“ poznamenala.

Výzvu radního Davida Šloufa vyslyšeli nejen plzeňští zastupitelé a zaměstnanci magistrátu, ale i jeho přátelé a rodina.
Ve sbírce na pomoc bezdomovcům vybral plzeňský radní přes osm desítek párů bot

Podle ředitelky by měl stát hospicovou péči více podporovat, jelikož pacientů každým rokem přibývá. „Je to systémová chyba, protože většina hospiců, která nemá významného dárce, má podobné problémy. Sehnat peníze a ještě v době covidové, je velice těžké,“ líčila před časem.